Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Proglašenje majke Terezije svetom

08.11.2016.
Izvanredno prigodno izdanje poštanske marke

Povodom ovogodišnjeg proglašenja majke Terezije svetom Hrvatska pošta pripremila je izvanredno prigodno izdanje poštanske marke. Marka s likom majke Terezije pušta se u optjecaj 15. studenog. Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, autorica je ovog izdanja otisnutog u nakladi od 100 000 primjeraka. Ova prigodna marka izdana je u arčiću od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke s motivom lika majke Terezije je 7,60 kuna, a marka se može kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Majka Terezija (sveta Terezija iz Kolkate)

Agnes Gonxhe Bojaxhiu rođena je 27. kolovoza 1910. u Skoplju, u albanskoj obitelji. Kroz hrvatsku katoličku tradiciju, pod duhovnim vodstvom župnika skopske crkve presvetog Srca Isusova, oca Frane Jambrekovića, uz jezuitska izvješća iz Indije, već u 12. godini počinje razmišljati o služenju Bogu u Bengalu. Konačnu odluku o pozivu donosi na Veliku Gospu 1928. pred crnim Marijinim likom u Letnici, hrvatskoj enklavi na Kosovu. Nakon ovoga s majkom i sestrom putuje u Zagreb gdje se priprema za odlazak u svijet. Hrvatsku metropolu napušta 13. listopada i ona koja će postati majkom svijeta, na Glavnom kolodvoru oprostila se od svoje zemaljske majke, koju više nikada nije srela. Ovaj je oproštaj jedan od najpotresnijih spiritualnih rastanaka prošlog stoljeća.

Novicijat Loretske Gospe završava u Darjeelingu, prve zavjete polaže 1931. kao sestra Terezija od Malog Isusa, a vječnu prisegu 1937. godine. Dugogodišnja težnja za novim zvanjem unutar staroga, nadahnuta indijskim dramatičnim iskustvom, potiče je na iskorak služenja najugroženijima s društvenog dna i konačnog utemeljenja 1950. družbe Misionarki ljubavi. U svojim kućama u Kolkati, Indiji i diljem svijeta sa svojim je sestrama predano njegovala bolesne i umiruće, brinula se o neželjenoj djeci te svim potrebitima i odbačenima.

Svojim junačkim sebedarjem Majka je postala velebnim primjerom ljubavi u vremenu bez ljubavi i zaslužila brojna svjetska priznanja (Nobelova nagrada za mir 1979., Velered kraljice Jelene 1995.), a hrvatska putovnica uručena joj je u Kolkati na 85. rođendan.
Majka Terezija umrla je u svojem domu 5. rujna 1997. godine. Postala je blaženom 2003., a svetom ju je 4. rujna 2016. u Rimu proglasio papa Franjo nazvavši ju središnjim znakom milosrđa u istoimenoj svetoj godini. Majka Terezija je sa svojim sestrama odlučno živjela najveću Isusovu zapovijed: „Ljubite jedni druge onako kako sam ja ljubio vas.“

U Hrvatsku su sestre Majke Terezije došle 1979. godine, a hrvatski narod od samog početka prigrlio ju je kao svoju sveticu.  
 
Za sve ljubitelje filatelije žig prvog dana bit će u uporabi 15. i 16. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.