English


Parne lokomotive na poštanskim markama

Podsjetnici na 126 godina parne vuče u Hrvatskoj

Razdoblje parne vuče u Hrvatskoj trajalo je punih 126 godina, a počelo je 1860. godine kada je kroz hrvatsko područje bio pokrenut željeznički promet između Kotoribe i Čakovca. Dvjema parnim lokomotivama koje su prometovale hrvatskim prugama Hrvatska pošta posvetit će poštanske marke koje će pustiti u optjecaj 1. listopad

Riznica umjetničke i povijesne baštine

950. obljetnica benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru

Benediktinski samostan svetog Nikole u Trogiru prava je riznica umjetničke i povijesne baštine. Kontinuitetu i tradiciji klauzurne redovničke zajednice od gotovo čitavog tisućljeća ovoga najstarijeg ženskog benediktinskog samostana na hrvatskom tlu Hrvatska pošta posvetit će poštansku marku, koju će pustiti u optjecaj 30. rujna.

Poštanska marka posvećena najstarijem zakoniku

800 godina Statuta grada i otoka Korčule

Naseljena prije više tisuća godina, Korčula je otok bogate povijesti i divne prirode. Naravno, neizostavno je kulturno značenje ovog otoka – spomenimo samo Marka Pola, jednog od najpoznatijih svjetskih istraživača, ili pak viteški ples morešku. Nužno je spomenuti i Statut grada i otoka Korčule, zakonika koji je ove godine navršio 800 godina. Tim će povodom Hrvatska pošta 26. rujna pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku.

Stoljeća na poštanskim markama

Vratnice splitske katedrale i grad Prelog

Prebrojiti sva stoljeća tradicije predstavljena na hrvatskim poštanskim markama zasigurno ne bi bio lak pothvat tim više što će 23. rujna Hrvatska pošta pustiti u optjecaj izdanja posvećena dvjema višestoljetnim obljetnicama. Poštanskim blokom obilježit će se 800 godina vratnica splitske katedrale, a poštanskom markom 750 godina grada Preloga.

Doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Prema odredbama Zakona o Hrvatskom Crvenom križu (NN broj 71/2010, članak 33) u poštanskim uredima će se od 14. do 21. rujna 2014. godine prodavati doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Kupnja doplatne marke je obvezna i naplaćuje se za sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa. Vrijednost doplatne marke je 1,55 kuna. Prihod od doplatne marke namijenjen je Hrvatskom Crvenom križu.

Rujanske dopune i izmjene Programa izdavanja poštanskih maraka

Hrvatska pošta je za rujan nadopunila i izmijenila Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka Republike Hrvatske. Brojne filateliste zasigurno će ugodno iznenaditi vijest da će ovogodišnji Program biti obogaćen s čak dvije nove prigodne poštanske marke.

Iz dječje mašte na poštansku marku

Hrvatska pošta je i ove godine, kako bi potaknula dječju kreativnost i školarcima približila smisao, značenje i funkciju poštanske marke, raspisala natječaj za izradu likovnog rješenja najljepše novogodišnje marke. U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih škola u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg natječaja Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!, organiziranog u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te tvrtkom King ICT, jest blagdanski stol.

Hrabri spasitelji ljudi i imovine

Poštanska marka povodom 150. obljetnice prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva
Među brojne važne povijesne događaje Varaždinci će svakako ubrojiti jedan istaknuti događaj – početak razvoja suvremenoga dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Hrvatska pošta će 17. lipnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku kojom će obilježiti 150. obljetnicu prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Upravo na taj dan 1864. godine osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, svega 18 godina nakon prvoga dobrovoljnog vatrogasnog društva u Njemačkoj.

Poštanska podrška našoj reprezentaciji

Prigodna poštanska marka povodom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Brazil 2014.

Sreća je htjela da upravo Hrvatska 12. lipnja otvori mundijal u Sao Paulu. Spektakularni, gotovo svemirski čin neprocjenjiva je promocija za našu zemlju, a prijenos će na TV ekranima pratiti milijarda ljudi. Otvorenje Prvenstva popratit će i Hrvatska pošta istog dana izdavanjem prigodne poštanske marke.

Prva dama hrvatskog turizma

Poštanska marka povodom turističke obljetnice

Jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija i „prva dama“ hrvatskog turizma, Opatija, obilježava 170 godina organiziranog turizma. U ovom gradu hrvatski turizam službeno je i „stvoren“ kada je Iginio Scarpa sagradio Villu Angiolinu, čiji motivi krase novu prigodnu poštansku marku koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 11. lipnja.