English


Darivamo kupce filatelističkih proizvoda!

Božićna akcija filatelije

Zagreb, 26. studenog 2015. – Hrvatska pošta od danas pa sve do 15. siječnja 2016. kupcima daruje filatelističke proizvode. Za kupljene filatelističke proizvode: zbirke poštanskih maraka, prigodne albume, omotnice prvog dana i maksimum-karte darujemo prigodni proizvod ovisno o iznosu kupnje.

Hrvatska likovna umjetnost

Serija prigodnih poštanskih maraka

Zagreb, 25. studenog 2015. – Hrvatska pošta će 1. prosinca 2015. pustiti u optjecaj nove prigodne marke iz serije Hrvatska likovna umjetnost. Motivi su maraka Metalna skulptura XX Dušana Džamonje iz 1961., Dunja I Koste Angelija Radovanija iz 1957. i Bik autora Vojina Bakića iz 1956. godine. Autori prigodnih poštanskih maraka su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Autori fotografija prema kojima su nastali dizajnerski predlošci maraka su Fedor Džamonja (Metalna skulptura XX), Goran Vranić (Dunja I) i Tošo Dabac (Bik), a fotografija je preuzeta iz Arhiva Tošo Dabac pri MSU-u, vlasnik: Grad Zagreb.

Prigodna poštanska marka Božić 2015.

Božićna marka – tradicija Hrvatske pošte

Zagreb, 16. studenog 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 25. studenog 2015. tradicionalnu prigodnu božićnu marku. Motiv je marke prizor Isusova rođenja preuzet s vitraja u svetištu zagrebačke prvostolnice. Vitraj je nastao po narudžbi kardinala Jurja Haulika te je izrađen između 1843. i 1845. u Münchenu u Zavodu za stakloslikarstvo kralja Ludviga I. Bavarskog. Prigodnu božićnu marku oblikovao je Petar Strmečki, fotograf i dizajner iz Zagreba. Marka je izdana u arku od 20 maraka i u karnetu od 10 samoljepljivih maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Doplatna marka TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Obavještavamo korisnike da će se, sukladno Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, u poštanskim uredima od 14. do 21. rujna 2015. godine prodavati doplatna marka TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE. Kupnja doplatne marke je obavezna i naplaćuje se za sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa. Vrijednost doplatne marke je 1,55 kuna. Prihod od doplatne marke namijenjen je Hrvatskom Crvenom križu.

Sigurnost u prometu

Motiv „Sigurnost u prometu“ za prigodnu poštansku marku nacrtala je Ema Harčević, 4. razred, OŠ „Braća Ribar“, Sisak

Kada je Hrvatska pošta djeci kao motiv dječje prigodne marke u natječaju za izradu likovnog rješenja „Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!“ 2015. predložila „Sigurnost u prometu“, teško se moglo i zamisliti što će se sve dobiti kao odaziv. Među više od devet stotina radova pristiglih na natječaj uži izbor obavile su savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje zajedno sa članicama Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH. Za motiv dječje prigodne poštanske marke izabrali su crtež Eme Harčević, učenice iz Osnovne škole „Braća Ribar“.

EuroBasket 2015 u Zagrebu

Tiskanje prigodne poštanske marke s motivom -  detalj košarkaške lopte - predstavlja poticaj i podršku našim igračima i publici da kao pravi domaćini stvorimo ugodno, natjecateljsko ozračje na EuroBasketu 2015 koji se ove godine održava u Zagrebu. Točnije od 5. do 10. rujna 2015. godine Zagreb će uz Francusku, Njemačku i Latviju biti domaćin skupine C u kojoj će Hrvatska igrati protiv Grčke, Slovenije, Makedonije, Gruzije i Nizozemske. Autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a nominalna vrijednost je 5,00 kn. Marka je izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom. Naklada prigodne marke je 100 000 primjeraka i pušta se u optjecaj 4. rujna 2015. godine.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Prigodna marka izdana u čast svima koji su aktivno branili našu domovinu

Hrvatska pošta prigodnom poštanskom markom obilježava 20 godina od vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja, a izdana je u čast svima koji su aktivno sudjelovali u obrani naše domovine. Marka će biti u optjecaju od 3. kolovoza 2015., a motiv su početni stihovi ode slobodi iz pastorale Dubravka Ivana Gundulića. Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, autor je prigodne poštanske marke tiskane u nakladi od 300 000 primjeraka. Nominalna vrijednost ove marke je 3,10 kuna, a izdana je u arku od 25 maraka sa pet privjesaka. Na privjescima su prikazane oznake Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice te amblemi policije i Specijalne policije RH.

Hrvatska pošta organizira Dane filatelije

U 146 poštanskih ureda diljem Hrvatske počeli su Dani filatelije s prigodnim poštanskim markama posvećenim hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini i 300. obljetnici Sinjske alke.
Dani filatelije imaju za cilj predstaviti i popularizirati nove, ali i dosadašnje marke, povećati njihovu prodaju i potaknuti građane na pisanje razglednica i pisama.
Danas, kao i u ostale dane kada se u poštanski promet budu puštale nove poštanske marke, djelatnici Hrvatske pošte nudit će korisnicima koji šalju pismovne pošiljke frankiranje njihovih pošiljaka novim markama.

Prigodni poštanski blok – 300 godina Sinjske alke

Zagreb, 16. srpnja 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj uz seriju maraka Hrvatska nematerijalna kulturna baština i prigodni poštanski blok u povodu 300 godina Sinjske alke. Prigodni blok pušta se u optjecaj 27. srpnja 2015., a nominalna vrijednost marke je 11 kuna. Prigodni poštanski blok čini jedna marka, a naklada iznosi 30 000 blokova. Autor je marke Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autor fotografije Mario Romulić. Motiv je marke alka ukomponirana u broj 300, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. srpnja 2015. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sva izdanja maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Serija maraka koja čuva hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. srpnja seriju maraka Hrvatska nematerijalna kulturna baština. Motivi su serije Sinjska alka, kastavski zvončari, bećarac i klapsko pjevanje. Svi ovi motivi uvršteni su na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Autor je maraka Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Mario Romulić autor je fotografija bećarca i zvončara, Ivo Pervan Sinjske alke, a fotografija klapskog pjevanja potječe iz arhive festivala Aklapela.