English


Hrvatska baština na poštanskim markama

Hrvatska je zemlja bogatoga kulturnog nasljeđa, a jedan od važnih dijelova tog bogatstva jesu narodne nošnje. Svjesna njihove vrijednosti, Hrvatska pošta pokrenula je 2008. godine seriju poštanskih maraka Hrvatska etnografska baština s motivima nošnji. Nove redovite poštanske marke ove serije Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. listopada, a krasit će ih motivi narodnih nošnji iz Slavonije, Vrlike, Gorskog kotara i Lovasa.

U spomen žrtvama Prvog svjetskog rata

Ove godine diljem svijeta obilježava se stota obljetnica izbijanja Prvoga svjetskog rata. Najgora posljedica ovog sukoba, koji se smatra prvim ratom globalnih razmjera, jesu, uz veliku materijalnu štetu, višemilijunske ljudske žrtve, u čiji će spomen Hrvatska pošta 14. listopada pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku.

Parne lokomotive na poštanskim markama

Podsjetnici na 126 godina parne vuče u Hrvatskoj

Razdoblje parne vuče u Hrvatskoj trajalo je punih 126 godina, a počelo je 1860. godine kada je kroz hrvatsko područje bio pokrenut željeznički promet između Kotoribe i Čakovca. Dvjema parnim lokomotivama koje su prometovale hrvatskim prugama Hrvatska pošta posvetit će poštanske marke koje će pustiti u optjecaj 1. listopad

Riznica umjetničke i povijesne baštine

950. obljetnica benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru

Benediktinski samostan svetog Nikole u Trogiru prava je riznica umjetničke i povijesne baštine. Kontinuitetu i tradiciji klauzurne redovničke zajednice od gotovo čitavog tisućljeća ovoga najstarijeg ženskog benediktinskog samostana na hrvatskom tlu Hrvatska pošta posvetit će poštansku marku, koju će pustiti u optjecaj 30. rujna.

Poštanska marka posvećena najstarijem zakoniku

800 godina Statuta grada i otoka Korčule

Naseljena prije više tisuća godina, Korčula je otok bogate povijesti i divne prirode. Naravno, neizostavno je kulturno značenje ovog otoka – spomenimo samo Marka Pola, jednog od najpoznatijih svjetskih istraživača, ili pak viteški ples morešku. Nužno je spomenuti i Statut grada i otoka Korčule, zakonika koji je ove godine navršio 800 godina. Tim će povodom Hrvatska pošta 26. rujna pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku.

Stoljeća na poštanskim markama

Vratnice splitske katedrale i grad Prelog

Prebrojiti sva stoljeća tradicije predstavljena na hrvatskim poštanskim markama zasigurno ne bi bio lak pothvat tim više što će 23. rujna Hrvatska pošta pustiti u optjecaj izdanja posvećena dvjema višestoljetnim obljetnicama. Poštanskim blokom obilježit će se 800 godina vratnica splitske katedrale, a poštanskom markom 750 godina grada Preloga.

Doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Prema odredbama Zakona o Hrvatskom Crvenom križu (NN broj 71/2010, članak 33) u poštanskim uredima će se od 14. do 21. rujna 2014. godine prodavati doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Kupnja doplatne marke je obvezna i naplaćuje se za sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa. Vrijednost doplatne marke je 1,55 kuna. Prihod od doplatne marke namijenjen je Hrvatskom Crvenom križu.

Rujanske dopune i izmjene Programa izdavanja poštanskih maraka

Hrvatska pošta je za rujan nadopunila i izmijenila Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka Republike Hrvatske. Brojne filateliste zasigurno će ugodno iznenaditi vijest da će ovogodišnji Program biti obogaćen s čak dvije nove prigodne poštanske marke.

Iz dječje mašte na poštansku marku

Hrvatska pošta je i ove godine, kako bi potaknula dječju kreativnost i školarcima približila smisao, značenje i funkciju poštanske marke, raspisala natječaj za izradu likovnog rješenja najljepše novogodišnje marke. U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih škola u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg natječaja Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!, organiziranog u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te tvrtkom King ICT, jest blagdanski stol.

Hrabri spasitelji ljudi i imovine

Poštanska marka povodom 150. obljetnice prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva
Među brojne važne povijesne događaje Varaždinci će svakako ubrojiti jedan istaknuti događaj – početak razvoja suvremenoga dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Hrvatska pošta će 17. lipnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku kojom će obilježiti 150. obljetnicu prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Upravo na taj dan 1864. godine osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, svega 18 godina nakon prvoga dobrovoljnog vatrogasnog društva u Njemačkoj.