English


Stoljeća na poštanskim markama

Vratnice splitske katedrale i grad Prelog

Prebrojiti sva stoljeća tradicije predstavljena na hrvatskim poštanskim markama zasigurno ne bi bio lak pothvat tim više što će 23. rujna Hrvatska pošta pustiti u optjecaj izdanja posvećena dvjema višestoljetnim obljetnicama. Poštanskim blokom obilježit će se 800 godina vratnica splitske katedrale, a poštanskom markom 750 godina grada Preloga.

Doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Prema odredbama Zakona o Hrvatskom Crvenom križu (NN broj 71/2010, članak 33) u poštanskim uredima će se od 14. do 21. rujna 2014. godine prodavati doplatna marka Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Kupnja doplatne marke je obvezna i naplaćuje se za sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa. Vrijednost doplatne marke je 1,55 kuna. Prihod od doplatne marke namijenjen je Hrvatskom Crvenom križu.

Rujanske dopune i izmjene Programa izdavanja poštanskih maraka

Hrvatska pošta je za rujan nadopunila i izmijenila Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka Republike Hrvatske. Brojne filateliste zasigurno će ugodno iznenaditi vijest da će ovogodišnji Program biti obogaćen s čak dvije nove prigodne poštanske marke.

Iz dječje mašte na poštansku marku

Hrvatska pošta je i ove godine, kako bi potaknula dječju kreativnost i školarcima približila smisao, značenje i funkciju poštanske marke, raspisala natječaj za izradu likovnog rješenja najljepše novogodišnje marke. U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih škola u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg natječaja Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!, organiziranog u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te tvrtkom King ICT, jest blagdanski stol.

Hrabri spasitelji ljudi i imovine

Poštanska marka povodom 150. obljetnice prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva
Među brojne važne povijesne događaje Varaždinci će svakako ubrojiti jedan istaknuti događaj – početak razvoja suvremenoga dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Hrvatska pošta će 17. lipnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku kojom će obilježiti 150. obljetnicu prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Upravo na taj dan 1864. godine osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, svega 18 godina nakon prvoga dobrovoljnog vatrogasnog društva u Njemačkoj.

Poštanska podrška našoj reprezentaciji

Prigodna poštanska marka povodom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Brazil 2014.

Sreća je htjela da upravo Hrvatska 12. lipnja otvori mundijal u Sao Paulu. Spektakularni, gotovo svemirski čin neprocjenjiva je promocija za našu zemlju, a prijenos će na TV ekranima pratiti milijarda ljudi. Otvorenje Prvenstva popratit će i Hrvatska pošta istog dana izdavanjem prigodne poštanske marke.

Prva dama hrvatskog turizma

Poštanska marka povodom turističke obljetnice

Jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija i „prva dama“ hrvatskog turizma, Opatija, obilježava 170 godina organiziranog turizma. U ovom gradu hrvatski turizam službeno je i „stvoren“ kada je Iginio Scarpa sagradio Villu Angiolinu, čiji motivi krase novu prigodnu poštansku marku koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 11. lipnja.

Ukrasi litica jadranskih otoka

Početak ljetnih mjeseci Hrvatska pošta obilježit će novim prigodnim poštanskim markama iz jedne od najljepših i najupečatljivijih serija, Svjetionici, koje će pustiti u optjecaj 30. svibnja. Ove godine motivi poštanskih maraka, koje će brojnim turistima zasigurno biti unikatni suveniri, su svjetionici Palagruža, Struga i Sušac. Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, autor je dizajna poštanskih maraka Svjetionici 2014., dok je autor fotografija Andrija Carli, fotograf iz Splita.

Upoznajemo Europu s lijericom i sopilama

Narodna glazbala na poštanskim markama iz serije EUROPA

Narodna glazba jedno je od prepoznatljivih obilježja neke zemlje, a usko s njom možemo povezati i tradicionalna glazbala na kojima se takva glazba izvodi. Dugom nizu poštanskih maraka kojima Hrvatska pošta promovira hrvatske kulture specifičnosti 9. svibnja 2014. godine, na Dan Europe, pridružit će se dvije prigodne poštanske marke s motivima narodnih glazbala: lijerice i sopila, iz serije EUROPA. U sklopu ove serije poštanski operatori diljem Europe izdaju poštanske marke na istu temu, koju odabire Udruga javnih europskih poštanskih operatora PostEurop.

Svečana promocija poštanskih maraka posvećenih kanonizaciji papa

Poštanske marke „Kanonizacija dvojice papa“ s motivima Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. svečano su predstavljene na dan njihova izdanja u Muzeju pošte i telekomunikacija u Zagrebu.

Hrvatska pošta je 25. travnja 2014. uz svečanu promociju pustila u optjecaj dvije poštanske marke na kojima su motivi dvojica papa: Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. Povod ovom izdanju poštanskih maraka jest proglašenje ovih papa svetima u nedjelju, 27. travnja. Svečana promocija maraka održana je na dan izdanja u Muzeju pošte i telekomunikacija u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.