English


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Prigodna marka izdana u čast svima koji su aktivno branili našu domovinu

Hrvatska pošta prigodnom poštanskom markom obilježava 20 godina od vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja, a izdana je u čast svima koji su aktivno sudjelovali u obrani naše domovine. Marka će biti u optjecaju od 3. kolovoza 2015., a motiv su početni stihovi ode slobodi iz pastorale Dubravka Ivana Gundulića. Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, autor je prigodne poštanske marke tiskane u nakladi od 300 000 primjeraka. Nominalna vrijednost ove marke je 3,10 kuna, a izdana je u arku od 25 maraka sa pet privjesaka. Na privjescima su prikazane oznake Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice te amblemi policije i Specijalne policije RH.

Hrvatska pošta organizira Dane filatelije

U 146 poštanskih ureda diljem Hrvatske počeli su Dani filatelije s prigodnim poštanskim markama posvećenim hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini i 300. obljetnici Sinjske alke.
Dani filatelije imaju za cilj predstaviti i popularizirati nove, ali i dosadašnje marke, povećati njihovu prodaju i potaknuti građane na pisanje razglednica i pisama.
Danas, kao i u ostale dane kada se u poštanski promet budu puštale nove poštanske marke, djelatnici Hrvatske pošte nudit će korisnicima koji šalju pismovne pošiljke frankiranje njihovih pošiljaka novim markama.

Prigodni poštanski blok – 300 godina Sinjske alke

Zagreb, 16. srpnja 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj uz seriju maraka Hrvatska nematerijalna kulturna baština i prigodni poštanski blok u povodu 300 godina Sinjske alke. Prigodni blok pušta se u optjecaj 27. srpnja 2015., a nominalna vrijednost marke je 11 kuna. Prigodni poštanski blok čini jedna marka, a naklada iznosi 30 000 blokova. Autor je marke Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autor fotografije Mario Romulić. Motiv je marke alka ukomponirana u broj 300, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. srpnja 2015. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sva izdanja maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Serija maraka koja čuva hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. srpnja seriju maraka Hrvatska nematerijalna kulturna baština. Motivi su serije Sinjska alka, kastavski zvončari, bećarac i klapsko pjevanje. Svi ovi motivi uvršteni su na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Autor je maraka Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Mario Romulić autor je fotografija bećarca i zvončara, Ivo Pervan Sinjske alke, a fotografija klapskog pjevanja potječe iz arhive festivala Aklapela. 

Bracera usidrena na poštanskoj marki

Hrvatska pošta u suradnji s PUMedom tiskala izdanje maraka „Brodovi Mediterana“

Hrvatska pošta tiskala je u suradnji s PUMedom, Savezom poštanskih operatora mediteranskih zemalja, izdanje maraka PUMed – Brodovi Mediterana. Motiv je marke stari hrvatski jedrenjak bracera, a nominalna vrijednost marke je 5,80 kuna. Naklada ovog izdanja je 150 000 primjeraka. Autor fotografije na marki je Ljubo Gamulin, a dizajner iz Zagreba Dean Roksandić zaslužan je za finalni izgled marke. Marka je izdana u arku od 16 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Marka PUMed – Brodovi Mediterana pušta se u optjecaj 9. srpnja 2015., a žig prvog dana bit će u uporabi 9. i 10. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. 

Serija maraka „Hrvatsko podmorje“ uči nas o životinjicama iz dubina

Zagreb, 11. lipnja 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 15. lipnja 2015. četiri redovite poštanske marke iz serije „Hrvatsko podmorje“, svaka nominalne vrijednosti 5,80 kuna. Autorica maraka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a fotograf iz Siska Dalibor Andres autor je fotografija motiva koji se nalaze na redovitim markama. Naklada maraka iz serije „Hrvatsko podmorje“ je 750 000 primjeraka po motivu. Nominalne vrijednosti maraka odgovaraju vrijednosti poštarine za dopisnicu/razglednicu (Plus – otprema zrakoplovom) u međunarodnom poštanskom prometu. Marke će biti izdane u samoljepljivom zajedničkom arčiću od četiri redovite marke s oznakom „Prioritetno/Zrakoplovom“ ukomponiranom u marku. Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Najsvjetlije točke osamljenih jadranskih hridi i otoka

Prigodne poštanske marke „Svjetionici“
Početak ljeta Hrvatska pošta tradicionalno će obilježiti puštanjem u optjecaj prigodnih poštanskih maraka iz jedne od najljepših i najupečatljivijih serija, „Svjetionici“. Prigodne poštanske marke bit će u optjecaju od 10. lipnja 2015. godine, a tiskane su u arčićima od 10 maraka te je izdana i prigodna omotnica prvog dana (FDC). Naklada prigodnih maraka je 100 000 primjeraka po motivu, a marke krase svjetionici Daksa, Grebeni, Sveti Andrija i Glavat. Autor maraka je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Autori fotografija svjetionika su Andrija Carli (Daksa i Glavat), Damir Fabijanić (Sveti Andrija) i Mario Romulić (Grebeni). 

Prigodna poštanska marka za 150. obljetnicu Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU)

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj prigodnu marku u povodu 150. obljetnice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU). Marka će biti izdana 15. svibnja 2015. godine, a njezina naklada iznosi 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost marke je 10 kuna, a izdana je u arčiću od 10 maraka. Motiv prigodne marke je komunikacija nekad i sada. Dizajnerica marke je Dubravka Zglavnik-Horvat, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 15. i 16. svibnja 2015. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Marke se mogu kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Na ovogodišnjim markama iz serije EUROPA - TO TAK i porculanska lutka

Stare igračke na poštanskim markama iz serije EUROPA

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj, 7. svibnja 2015. godine, dvije prigodne poštanske marke s motivima starih igračaka: TO TAK i porculanska lutka, iz serije EUROPA. U sklopu ove serije poštanski operatori diljem Europe izdaju poštanske marke na istu temu, koju odabire Udruga javnih europskih poštanskih operatora PostEurop.

Prigodni poštanski blok Mostovi i vijadukti

Na bloku prikazani most „Krka“ i vijadukt „Modruš 1“

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj prigodni poštanski blok Mostovi i vijadukti. Motivi poštanskog bloka ove godine su most „Krka“ i vijadukt „Modruš 1“, oba smještena na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik. Autor prigodnog bloka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a tiskano je 30 000 blokova s dvije prigodne marke nominalne vrijednosti 7,60 kuna. Blok Mostovi i vijadukti, kao i ostale poštanske marke, moguće je kupiti putem internetskog dućana Hrvatske pošte, na adresi www.epostshop.hr pod rubrikom Filatelija/Poštanske marke. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 29. i 30. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.