English

Upit (naziv / tekst):
  Pretraži
 

Teme:

ARHITEKTURA I SPOMENICIDJEČJI SVIJETDRUŠTVENA OSVIJEŠTENOSTDRŽAVNOSTETNOGRAFSKA BAŠTINAFAUNAFLORAGLAZBAGRADOVIKNJIŽEVNOSTKOMERCIJALNE MARKEOBRAZOVANJE I PISMENOSTPOŠTA I POŠTANSKE MARKEPOVIJESTPRIRODA I TURIZAMPROMET, INDUSTRIJA I KOMUNIKACIJASAKRALNA TEMATIKASPORTSVJETSKE TEMEUMJETNOSTZNAMENITI HRVATI XIVZNANOST I ISTRAŽIVANJE

 

MINERALI I STIJENE

Vrsta: prigodni blok  |  Datum: 24. listopada 2016.
Prigodni poštanski blok čine dvije marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Hrvatska pošta zahvaljuje Solani Nin što je dopustila snimanje i korištenje fotografije kristala soli u svrhu izdavanja prigodne poštanske marke.
Broj: 1071

MINERALI I STIJENE, riolit

Riolit je kisela efuzivna (izljevna) stijena sive do zelene boje građena pretežito od minerala kremena (kvarca), feldspata, tinjaca i amfibola. Porfirne je strukture s holokristalnom zrnatom osnovom.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1070

MINERALI I STIJENE, sol

Jedan od posebice zanimljivih, a usto i jestivih minerala, jest halit (NaCl) iz razreda halogenida, poznatiji pod nazivom kamena sol. Taj je mineral iznimno važan jer su ioni natrija nužni za normalno odvijanje mnogih fizioloških procesa u ljudskom organizmu.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

PALEONTOLOGIJA

Vrsta: P  |  Datum: 12. listopada 2016.
Motivi: dramaljski lav i zagrebački kit Autor: Zlatko Keser, akademski slikar iz Zagreba Marke su izdane u zajedničkom arčiću od 8 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1069

PALEONTOLOGIJA, dramaljski lav

S dužinom tijela većom od 240 cm, što je 50 cm više od dužine današnjih afričkih lavova, ova je podvrsta najveća mačka koja je ikada do sada obitavala na području Europe i Azije. Dramaljski lavovi svrstavaju se među najveće do sada pronađene europske fosilne lavove.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1068

PALEONTOLOGIJA, zagrebački kit

Zagrebački kit, Mesocetus agrami, pripada izumrlom rodu kitova Mesocetus, porodici Balaenopteridae, podredu Mysticeti – kitovi usani. Današnji su kitovi iz te porodice među najvećim životinjama na Zemlji, pa poneki mogu doseći i dužinu do tridesetak metara.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

LOKOMOTIVE – USKOTRAČNE PARNE LOKOMOTIVE

Vrsta: P  |  Datum: 3. listopada 2016.
Motivi: parna lokomotiva oznake br. 207 parna lokomotiva oznake JDŽ/HDŽ/JŽ 83-106 (SHS/BH Stb IVa5 1138) Marke su izdane u zajedničkom arčiću od šest maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Zahvaljujemo HŽ Infrastrukturi i Hrvatskom željezničkom muzeju na suradnji i posuđenoj muzejskoj građi za realizaciju ovog izdanja.
Broj: 1067

LOKOMOTIVE – parna lokomotiva serije JDŽ/HDŽ/JŽ 83-106

Lokomotive te serije u javnosti su bile poznate pod nazivom „ćiro“. U Hrvatskoj je sačuvana jedna lokomotiva iz navedene serije i to oznake JDŽ/HDŽ/JŽ 83-106 (SHS/BH Stb IV a5 1138). Lokomotiva je sagrađena 1916. u tvornici Krauss u Linzu (Austrija).

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1066

LOKOMOTIVE – parna lokomotiva oznake br. 207

Lokomotiva oznake broj 207 je tenderska lokomotiva sustava „blizna“ na zasićenu paru. Sagrađena je 1949. u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

NE GOVORU MRŽNJE!

Vrsta: P  |  Datum: 21. rujna 2016.
Motiv: djevojčica s rukom na ustima Marka je izdana u arčiću od 6 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1065

NE GOVORU MRŽNJE!

Svi su ljudi bez obzira na svoje podrijetlo, zemlju iz koje dolaze ili u kojoj žive, vjeru, nacionalnost ili rasu jednaki i imaju jednaka prava te je svako omalovažavanje i nepoštivanje toga, kao i vrijeđanje na toj osnovi govor mržnje!

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

950 GODINA OD PRVOG SPOMENA GRADA ŠIBENIKA

Vrsta: P  |  Datum: 15. rujna 2016.
Motiv: Katedrala sv. Jakova u Šibeniku Marka je izdana u arku od 16 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1064

950 GODINA OD PRVOG SPOMENA GRADA ŠIBENIKA

Šibenik su podigli i stoljećima izgrađivali Hrvati. Ovaj grad nema antičkih presedana, kao susjedni gradovi na hrvatskoj obali, a koje su poslije naselili Hrvati.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:


 

Pretraživanje po godini izdanja