Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Augustov hram u Puli

28.02.2014.
Serija poštanskih maraka „Hrvatski gradovi“ ove godine s motivom Pule
 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 3. ožujka 2014. novu redovitu poštansku marku iz serije „Hrvatski gradovi“ posvećenu gradu Puli. Motiv marke je pulski Augustov hram. Marka, čija nominalna vrijednost iznosi 2,80 kn, izdana je u arku od 50 maraka. Autor redovite poštanske marke je Hrvoje Šercar, slikar i grafičar iz Zagreba. Marka je tiskana u nakladi od 1.000.000 primjeraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. ožujka 2014. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
 
Augustov hram potpuno je sačuvana antička sakralna građevina koja plijeni poglede svakog posjetitelja pulskoga Foruma. Sagrađen je za života prvoga rimskog cara Augusta, između 2. godine prije Krista i 14. godine poslije Krista. Bio je posvećen carskom božanstvu Augustu i božici Romi, personifikaciji Rima. Jedan je od najljepših primjera ranocarskoga rimskoga hramskoga graditeljstva. Danas se u Augustovu hramu nalazi stalna izložba Antička kamena plastika, koja je dio antičke zbirke Arheološkog muzeja Istre.
Poštanske marke bilježe važne kulturne, povijesne i sportske događaje te diljem svijeta pronose glas o prirodnim ljepotama, umjetnosti i tradicijama naše zemlje. Raznolikost motiva i visoka kakvoća umjetničkih rješenja istaknutih akademskih slikara i grafičara odlike su hrvatskih poštanskih maraka, čime one postaju trajna vrijednost i doprinos hrvatskoj kulturi i društvenom životu.