Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Dora i tri Ivana na poštanskim markama

16.04.2014.
Nove prigodne poštanske marke iz serije Znameniti Hrvati 
 
Znameniti Hrvati jedna je od najdugovječnijih serija poštanskih maraka Republike Hrvatske. Ovim markama Hrvatska pošta diljem svijeta predstavlja ljude koji su imali snažan utjecaj na hrvatsku povijest, književnost, znanost, umjetnost... Autorica poštanskih maraka Znameniti Hrvati je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Marke su tiskane u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu, a izdane su u arcima od dvadeset maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 18. i 19. travnja 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Na četiri poštanske marke koje će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 18. travnja 2014. godine prikazani su:

 
Ivan Bjelovučić (marka nominalne vrijednosti 1,20 kn) potomak je pomorskih kapetana s Pelješca. Rođen u Peruu, krajem 19. stoljeća seli s obitelji u Dubrovnik, a potom ubrzo u Pariz. Nakon gimnazije pohađa zrakoplovnu školu, dobiva diplomu pilota i kreće u brojne letačke podvige i natjecanja. Proglašen je francuskim pilotom godine 1912., a među njegove najveće uspjehe ubraja se prvi uspješni let preko Alpa u povijesti, 25. siječnja 1913. godine.
Ivan Gundulić (marka nominalne vrijednosti 2,80 kn), barokni pjesnik, epik, lirik i dramatik. Nakon školovanja u Dubrovniku postao je član Velikog vijeća, a dva je puta bio knez u Konavlima. Književni rad počeo je pisanjem drama u stihu i pjesama, a Suze sina razmetnogOsman i Dubravka samo su neka djela ovoga znamenitoga književnika. Zbog utjecaja na formiranje hrvatskoga jezika narodni preporod pridao mu je status kultnoga ilirskog autora.
Ivan Mažuranić (marka nominalne vrijednosti 3,10 kn), pjesnik, jezikoslovac i političar, obnašao je dužnost hrvatskog bana od 1873. do 1880. godine, a mnogima je poznat i po nadimku Ban Pučanin. Bio je jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatskoga narodnog preporoda. Od njegovih književnih dijela najpoznatiji je ep Smrt Smail-age Čengića, koji je Mažuranić napisao 1846. godine. Ove godine slavi se 200. obljetnica njegova rođenja.
Dora Pejačević (marka nominalne vrijednosti 7,60 kn), skladateljica čiji opus zadnjih desetljeća sve više privlači pozornost stručnjaka, pronalazeći put i do slušatelja. Kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića, danas se ubraja u skladatelje koji su oblikovali hrvatsku glazbenu modernu. Najvažniji dio njena opusa nastaje u godinama Prvoga svjetskog rata, kada piše prvu modernu simfoniju u povijesti hrvatske glazbe te niz izvanrednih popijevaka.