Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Poštanska marka s mirisom ruže za 125. rođendan Botaničkog vrta

02.04.2014.
Proljetna marka i pozdrav proljeću

Svaka poštanska marka malo je umjetničko djelo, a s prvim danima proljeća Hrvatska pošta svojim je najnovijim izdanjem razveselila mnoge ljubitelje prirode i, posebice, cvijeća. Naime, Hrvatska pošta je jučer, 1. travnja, za 125. rođendan Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu pustila u optjecaj poštansku marku s mirisom ruže.

Na veliko oduševljenje svih zaljubljenika prirode Botanički vrt je jučer, nakon višemjesečne zimske stanke, građanima otvorio svoja vrata posebnim događajem – svečanim predstavljanjem poštanskog bloka s poštanskom markom koji krase detalji Botaničkog vrta, ali i poseban dodatak – miris ruže nanesen na blok posebnom metodom koju je Hrvatska pošta već jednom primijenila, također na markama s cvjetnim motivom (serija poštanskih maraka Hrvatska flora – Ljekovito bilje iz 2004.). Autorica bloka i marke je Ivona Đogić Đurić, dizajnerica iz Zagreba, koja je na svečanom predstavljanju mirisne minijature Hrvatske pošte izjavila kako je poštanski blok zbog svojih dimenzija izvrsna forma za prikazivanje nekoliko detalja iz Botaničkog vrta. Također je dodala: „Teško mi se bilo odlučiti samo za jedan detalj, jer u Botaničkom vrtu ima toliko toga što mi je privuklo pažnju. Tako su se na poštanskom bloku našli, osim motiva biljaka, i motivi životinja koje ondje žive, ali i ostali detalji te prepoznatljiva ulazna vrata na samoj marki.“ Ovim se izdanjem i Hrvatska pošta pridružila obilježavanju rođendana Botaničkog vrta, koji će svojom raskošnom ljepotom do kasne jeseni ponovno zadivljivati posjetitelje, a poštanska marka, kao sjajan hrvatski turistički proizvod, svojim će cvjetnim mirisom na pismima diljem svijeta pronijeti glas o toj mirisnoj oazi u središtu Zagreba.

Hrvatska pošta već više od 20 godina poštanskim markama obilježava sve važne događaje i obljetnice te promiče hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu i prirodne ljepote, a ovo izdanje nije prvo „cvjetno“ izdanje Hrvatske pošte. Jedna od najuspješnijih i najpopularnijih novijih hrvatskih poštanskih maraka svakako je i marka Božur iz 2010. godine, koju su filatelisti i svi ostali ljubitelji poštanskih maraka proglasili poštanskom markom godine. To je izdanje zbog svoje ljepote i simbolike božura doživjelo veliku popularnost i u dalekoj Kini. Za svoja izdanja poštanskih maraka Hrvatska pošta već godinama dobiva najviša međunarodna priznanja i nagrade.

 

Poštanski blok javnosti je predstavila Stela Prislan Fujs iz Hrvatske pošte


Ivona Đogić Đurić, dizajnerica i autorica poštanskog bloka posvećenog Botaničkom vrtu


Svečana promocija je bila u Botaničkom vrtu 1. travnja 2014., na dan izdanja poštanskog bloka


Nova poštanska marka u bloku posvećena je 125. obljetnici Botaničkog vrta u Zagrebu