Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Hrvatski ban na hrvatskoj poštanskoj marki

24.04.2014.
Promocija poštanske marke posvećene Ivanu Mažuraniću

Hrvatska pošta održala je jučer svečanu promociju prigodne poštanske marke posvećene Ivanu Mažuraniću, objavljenu u seriji poštanskih maraka Znameniti Hrvati, koju je Hrvatska pošta pustila u optjecaj 18. travnja. Promocija je organizirana u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, a održana je u knjižnici Akademije u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

Na promociji je o značenju Ivana Mažuranića za hrvatsku povijest govorio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je rekao kako u ozračju prošlogodišnjeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji treba istaknuti da je Ivan Mažuranić bio velika povijesna osoba koja je u tome pomogla, jer je kao velik i vrstan političar već tada snažno pridonio reformama koje su pomogle u stvaranju modernoga hrvatskog društva. Zaslužan je i za osnivanje Akademije, koja je osnovana upravo prema njegovu nacrtu pravilnika. O svojoj obitelji i višestrukoj povezanosti s Akademijom govorio je g. Teodoro Mažuranić, banov prapraunuk, te je rekao kako je njegov pradjed Vladimir Mažuranić bio njezin predsjednik, a književnica Ivana Brlić-Mažuranić prva članica Akademije.
 
Ivan Mažuranić, pjesnik, jezikoslovac i političar, obnašao je dužnost hrvatskog bana od 1873. do 1880. godine, a mnogima je poznat i po nadimku Ban Pučanin. Bio je jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatskoga narodnog preporoda, a od njegovih književnih dijela najpoznatiji je ep Smrt Smail-age Čengića. Autorica marke, Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, u kreiranju marke povezala je i taj dio Mažuranićeva djelovanja: „Uz središnji motiv marke, Mažuranićev portret, u pozadini je još jedan motiv – dio jednoga Mažuranićeva pisma, koji sam upotrijebila kako bih naglasila njegovu povezanost s pisanjem i pjesništvom. Ovaj motiv pisma ujedno je i poveznica s Hrvatskom poštom.“

Prigodni dar g. Teodoru Mažuraniću, prapraunuku bana Mažuranića, uručila je predstavnica Hrvatske pošte, Stela Prislan-Fujs. Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na promociji je istaknuo značenje Ivana Mažuranića za hrvatsku povijest. Autorica marke, gđa Dubravka Zglavnik Horvat.