Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Nove „infracrvene“ poštanske marke iz serije Minerali i stijene

22.10.2014.
Metamorfna stijena iz Zagreba i mineral s Visa
 
Metamorfna stijena iz neposredne blizine Zagreba i mineral s Visa naći će se na prigodnom poštanskom bloku sa dvije marke koji će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 24. listopada. Posebnost ovog bloka su marke tiskane u infracrvenoj tehnici, koja omogućuje pojavu „slike u slici“. Na marki Zeleni škriljavac, Medvednica vidi se u podlozi pod infracrvenim svjetlom kapelica sv. Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, a na marki Prehnit, otok Vis morska obala na otoku Visu.

Zeleni škriljavac je metamorfna stijena intenzivno zelene boje koja se može vidjeti u neposrednoj blizini Zagreba, na Medvednici. Takva stijena može nastati metamorfozom iz neutralnih do bazičnih magmatskih stijena ili metamorfozom sedimentnih stijena. Zeleni škriljavac gradi trup Medvednice i najstarija je stijena same planine, a korišten je kao građevni kamen ili kao obloga za pročelja mnogih zagrebačkih zgrada.

Prehnit je mineral iz grupe silikata, a nazvan je prema Hendriku von Prehnu, koji ga je otkrio na Rtu dobre nade u 18. stoljeću. Istraživanjima na otoku Visu, u predjelima građenim od vulkanskih stijena, utvrđena je velika raznolikost ostataka stijena stvorenih opetovanim erupcijama vulkana prije više od 250 milijuna godina. Posebno su zanimljivi oblici stijena koji predstavljaju zaobljene fragmente lava i produkte eksplozivne vulkanske aktivnosti (vulkanske bombe).
 
Marke u bloku, nominalne vrijednosti 5,00 kn, dizajnirala je Jana Žiljak Vujić, dizajnerica iz Zagreba. Naklada bloka iznosi 30 000 primjeraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 24. i 25. listopada 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Ovo je drugi put da je Hrvatska pošta u poštanske marke „ugradila“ priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD) doc. dr. sc. Jane Žiljak Vujić i njezina tima. Podsjetimo, prvom ovakvom markom Hrvatska pošta je prošle godine obilježila pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.