Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Nova godina 2015.

03.12.2014.
Pod sloganom Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu! osmu godinu zaredom održan je natječaj za odabir likovnog rješenja novogodišnje poštanske marke u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tema natječaja, odnosno zadani likovni motiv bio je blagdanski stol, a pristiglo je više od 830 radova učenika iz 154 osnovne škole. Za dizajn ovogodišnje marke, koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 4. prosinca, odabran je rad Eme Tufeković, učenice trećeg razreda Osnovne škole Tenja.
 
Ovim natječajem, koji provode Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje, želi se potaknuti kreativnost te djeci školskog uzrasta približili smisao, značenje i funkcija poštanske marke. Mladu autoricu, osim njezina imena na poštanskoj marki, očekuje i nagrada – prijenosno računalo i pisač, koje daruje sponzor, tvrtka KING ICT – te jednodnevni izlet u Zagreb za cijeli razred. Trideset likovno najuspješnijih radova, uključujući i pobjednički rad, objavljeni su OVDJE.
 
Marku nominalne vrijednosti 3,10 kn oblikovala je Jasna Bolanča, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. prosinca 2014. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.