Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Poštanska marka posvećena najstarijem zakoniku

24.09.2014.
800 godina Statuta grada i otoka Korčule
 
Naseljena prije više tisuća godina, Korčula je otok bogate povijesti i divne prirode. Naravno, neizostavno je kulturno značenje ovog otoka – spomenimo samo Marka Pola, jednog od najpoznatijih svjetskih istraživača, ili pak viteški ples morešku. Nužno je spomenuti i Statut grada i otoka Korčule, zakonika koji je ove godine navršio 800 godina. Tim će povodom Hrvatska pošta 26. rujna pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku.
 
Statut grada i otoka Korčule godine najstariji je pravni zbornik u Hrvata te jedan od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. Korčulani su davne 1241. godine sastavili statut svoje komune, kako bi uredili svoje unutrašnje društvene odnose i zaštitili otočnu autonomiju. Statutarne odredbe potvrđene su i nadopunjene 1265. godine. Statut je tijekom stoljeća doživio nekoliko redakcija: prvu 1265. godine, drugu 1271. i treću 1432. godine. Budući da je srednjovjekovni korčulanski statut, kao što je bilo uobičajeno u tadašnjoj Europi, pisan na latinskom jeziku, dugo je vremena ostao nedostupan široj javnosti – na hrvatski jezik preveden je 1987. godine. Tako je jedan izniman pravno-povijesni spomenik neprocjenjive vrijednosti približen narodu i znanstvenoj javnosti.
 
Autorica marke nominalne vrijednosti 2,80 kn je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 26. i 27. rujna 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.