Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Prigodni poštanski blok – 300 godina Sinjske alke

16.07.2015.
 Zagreb, 16. srpnja 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj uz seriju maraka Hrvatska nematerijalna kulturna baština i prigodni poštanski blok u povodu 300 godina Sinjske alke. Prigodni blok pušta se u optjecaj 27. srpnja 2015., a nominalna vrijednost marke je 11 kuna. Prigodni poštanski blok čini jedna marka, a naklada iznosi 30 000 blokova. Autor je marke Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autor fotografije Mario Romulić. Motiv je marke alka ukomponirana u broj 300, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. srpnja 2015. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sva izdanja maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.
 
300 godina Sinjske alke
 
Alka će se 2015. godine održati u znaku 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, proslave kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor. Inicijativu izdavanja poštanske marke na temu Sinjske alke, koju je u sklopu obilježavanja svoje velike obljetnice pokrenulo Viteško alkarsko društvo „Sinj“, prihvatila je Hrvatska pošta uvrstivši ju u Program izdavanja poštanskih maraka za 2015. godinu, a u okviru projekta „Hrvatska nematerijalna kulturna baština“ (pod zaštitom UNESCO-a).
 
Viteška igra Sinjska alka održava se u spomen na bitku i obranu Sinja na dan Velike Gospe 1715. godine. Tri stoljeća njezina trajanja po davnim propisanim pravilima, uz starinsku odoru, opremu i oružje, čine ju unikatnom baštinskom vrijednošću. Alka, kao viteško nadmetanje, a podržavajući sjećanje na pobjedu male skupine branitelja nad mnogostruko premoćnom osmanlijskom vojskom u bitci 1715., uvijek je evocirala i nacionalni naboj i zanos otpora prema napadaču u ratu te je i kao takva prihvaćena u širem, nacionalnom kontekstu. U tijeku stvaranja kolektivnog identiteta Sinja i Cetinske krajine održavanje Alke je, uz proslavu Velike Gospe, Gospe Sinjske, postalo njegovim ključnim dijelom. Alka je prihvaćena kao jedna od najomiljenijih hrvatskih baštinskih manifestacija, koja se rado posjećuje i prati.