Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Proljeće na pismima

09.04.2014.

Orhideje na novim markama iz serije Hrvatska flora

Šarenilo proljeća ponovno je našlo svoje mjesto na poštanskim markama Republike Hrvatske. Kao što je nedavno izdala poštanski blok s motivima prirode povodom 125. obljetnice zagrebačkoga Botaničkog vrta, Hrvatska pošta će 11. travnja pustiti u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz dugogodišnje serije Hrvatska flora. Ove godine tri poštanske marke krase motivi triju endemičnih hrvatskih orhideja. Zbog njihove ljepote, mnogi orhideje nazivaju kraljicama proljeća, a dašak proljeća pismima će donijeti:
 
 

 Dinarska kokica (marka nominalne vrijednosti 2,80 kn) pripada najbrojnijem rodu orhideja u hrvatskoj flori. Raste od polovine svibnja do kraja lipnja na suhim travnjacima, u šikarama i svijetlim šumarcima. Rasprostranjena je bogatim populacijama na vrlo malom prostoru, između izvora rijeke Zrmanje i grada Sinja.
Istarska kukavica (marka nominalne vrijednosti 2,80 kn) cvate u svibnju i lipnju na južnom dijelu Istre. Istarski poluotok ubraja se po broju vrsta (njih oko 80) i gustoći populacija u najbogatija staništa orhideja u Europi, a pravi raj ovoga lijepog cvijeta nalazi se na krajnjem jugu Istre – rtu Kamenjaku.
Liburnijska kokica (marka nominalne vrijednosti 3,10 kn) je ilirsko-jadranski endem rasprostranjen na jako malom prostoru. Cvjeta već u ožujku na malom broju nalazišta duž hrvatskog priobalja, od Istre do Korčule.

Autorica prigodnih poštanskih maraka Hrvatska flora – endemične orhideje je Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba. Naklada maraka iznosi 200 000 primjeraka po motivu, a tiskane su u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte, a žig prvog dana bit će u uporabi 11. i 12. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Nove poštanske marke možete pogledati i na novom Instagram profilu Hrvatske pošte http://instagram.com/hrvatskaposta.