Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Stoljeća na poštanskim markama

18.09.2014.
Vratnice splitske katedrale i grad Prelog
 
Prebrojiti sva stoljeća tradicije predstavljena na hrvatskim poštanskim markama zasigurno ne bi bio lak pothvat tim više što će 23. rujna Hrvatska pošta pustiti u optjecaj izdanja posvećena dvjema višestoljetnim obljetnicama. Poštanskim blokom obilježit će se 800 godina vratnica splitske katedrale, a poštanskom markom 750 godina grada Preloga.

Poštanski blok 800 godina vratnica splitske katedrale
Na Dan svetog Jurja, 23. travnja 1214. godine, splitska katedrala obogaćena je drvenim vratnicama koja je izradio domaći majstor, rezbar i slikar Andrija Buvina. Tako je, uz monumentalni romanički zvonik, isto razdoblje još jednim važnim likovnim ostvarenjem dalo jak srednjovjekovni kršćanski pečat inače antičkoj, rimskoj građevini. S obzirom na rijetkost sačuvanih drvenih romaničkih reljefa i iznimnost likovnog izraza, vratnice splitske katedrale imaju relevantno mjesto u europskim razmjerima i specijalističkim pregledima epohe.
Marku u bloku, nominalne vrijednosti 11,00 kn, dizajnirao je Damir Fabijanić, fotograf iz Zagreba, a naklada iznosi 30 000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 23. i 24. rujna 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
 
Poštanska marka 750 godina grada Preloga
Smješten uz lijevu obalu Drave, Prelog se prvi put spominje 1264. godine u ispravi prema kojoj je grof Lankret morao ustupiti zemlju za naseljavanje doseljenika hospita. Okosnica naseljavanja bilo je raskrižje putova povezanih s riječnim prijelazom. Trgovište Prelog u povijesnim izvorima spominje se polovinom 15. stoljeća, a u prvoj polovini 16. stoljeća navodi se i uprava preloškog trgovišta na čelu s rihtarom i drugim gradskim službenicima. Gradom je proglašen 1997. godine te je danas suvremeno središte donjeg Međimurja.
Autor marke nominalne vrijednosti 3,10 kn je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arku od 12 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 23. i 24. rujna 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.