Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Šumske životinje na prigodnim markama

14.04.2015.
Tradicionalna serija Hrvatska fauna
 
Zagreb, 13. travnja 2015. – Šumske životinje došuljale su se i na prigodne poštanske marke Hrvatske pošte. Od 15. travnja puštaju se u optjecaj nove prigodne marke iz tradicionalne serije Hrvatska fauna. Motivi su ovogodišnjih prigodnih maraka lisica, srna i divlja svinja. Hrvatska pošta izdala je prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte. Žig prvog dana bit će u uporabi 15. i 16. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Ove, kao i druge poštanske marke možete kupiti i na internetu na stranici http://www.epostshop.hr/postanske-marke/gid/14.

SRNA (nominalna vrijednost marke 2,80 kn)
Srna (Capreolus capreolus L.) pripada redu dvopapkara (parnoprstaša), podredu preživača, porodici jelena i rodu srna. Ona je biljožder, i to specijalist jer se hrani pomno odabranim dijelovima biljaka. Svrstava se u krupnu dlakavu divljač i zaštićena je lovostajem. U Hrvatskoj ih nalazimo u svim staništima, od nizinskih, brdskih, gorskih i priobalnih, čak i na nekim otocima. Danas ih u Hrvatskoj ima oko 65 tisuća.

LISICA (nominalna vrijednost marke 4,60 kn)
Lisica (Vulpes vulpes L.) pripadnik je reda zvijeri, porodice pasa i svrstava se u sitnu dlakavu divljač. Kao pripadnik roda zvijeri, ponajprije je mesožder, ali se u prehrani lisice često nađe i voće. Lisica nastanjuje čitavu kopnenu Hrvatsku, a ima je i na nekim našim otocima. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 13 000 jedinki.

DIVLJA SVINJA (nominalna vrijednost marke 6,50 kn)
Divlja svinja (Sus scrofa L.) pripada redu dvopapkara (parnoprstaša), podredu nepreživača i porodici svinja. Svrstava se u krupnu dlakavu divljač. Divlja je svinja svežder s iznimno širokom lepezom omiljene hrane. Obitava u šumskim kompleksima, u gusto obraslim površinama. Preferira nizinske poplavne šume, ali se nalazi i u drugim staništima sve do jadranskih otoka. U Hrvatskoj je brojnost populacije procijenjena na oko 30 000 primjeraka.

Više o svakoj pojedinoj životinji s prigodnih maraka možete pročitati na internetskim stranicama Hrvatske pošte u rubrici „Filatelija – Pregled izdanja“ ili na linku https://www.posta.hr/filatelija/potanske-marke/republike-hrvatske/pregled-postanskih-maraka.
Autor prigodnih poštanskih maraka Hrvatska fauna – šumske životinje je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada maraka iznosi 150 000 primjeraka po motivu, a izdane su u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka.