Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

U spomen žrtvama Prvog svjetskog rata

10.10.2014.
Nova prigodna poštanska marka
 
Ove godine diljem svijeta obilježava se stota obljetnica izbijanja Prvoga svjetskog rata. Najgora posljedica ovog sukoba, koji se smatra prvim ratom globalnih razmjera, jesu, uz veliku materijalnu štetu, višemilijunske ljudske žrtve, u čiji će spomen Hrvatska pošta 14. listopada pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku.
 
Vojnici iz rascjepkanih hrvatskih zemalja borili su se pretežno u austrougarskim oružanim snagama, najvećim dijelom nasuprot srpskoj, ruskoj i talijanskoj vojsci, s različitim pogledima na službene ratne ciljeve, opstanak ili preustroj Dvojne Monarhije, odnosno stvaranje nove jugoslavenske države. Iako je borbi i okršaja bilo tek na krajnjem istoku tadašnje Hrvatske i Slavonije, oko pojedinih dalmatinskih otoka i obalnih uređaja te na otvorenom dijelu Jadrana, civilno stanovništvo je također prošlo teška stradanja.
 
Kao likovno rješenje ove poštanske marke uzet je mirotvorni spomenik poginulima u tom sukobu, podignut 1940. na središnjemu zagrebačkom groblju Mirogoju, rad istaknutih hrvatskih kipara Vanje Radauša i Joze Turkalja.
 
Autori marke nominalne vrijednosti 7,60 kn su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 14. i 15. listopada 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.