Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Uskrsna marka – tradicija Hrvatske pošte

12.03.2015.
Prigodna poštanska marka Uskrs 2015.

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 16. ožujka 2015. tradicionalnu prigodnu uskrsnu marku. Motiv marke je kalež sa živom hostijom, procesijska skulptura u drvu iz 18. stoljeća, koja se nalazi u Rovinju, u crkvi svete Eufemije. Autorica prigodne marke je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Prigodna poštanska marka Uskrs 2015. ima nominalnu vrijednost 3,10 kuna, naklada iznosi 100 000 primjeraka. Žig prvog dana bit će u uporabi 16. i 17. ožujka u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Na rovinjskoj akropoli nalazi se prekrasna crkva svete Eufemije. Do današnje veličine i opremljenosti narasla je u doba baroka. Iako je u vrijeme Napoleonova osvajanja ostala bez znatnog dijela svoje bogate riznice, u njoj se danas nalazi mnogo dragocjenih umjetnina od kojih su neke djela poznatih majstora. U crkvi je posebno zanimljiv procesijski inventar, nekoliko baroknih drvenih kipova i skupine kipova na visokim štapovima. Ovi kipovi smješteni su u bočnim kapelama crkve, a hodom po kapelama tvore cijelo malo kazalište.
Najneobičniji među tim kipovima veže se uz Uskrs. Ovaj kip sadrži rijetku i izravnu metaforičnost. Iz zlatnoga kaleža uzdiže se Kristovo tijelo poput žive hostije. Krist je naslonjen na križ sa zlatnim zrakama, a rukama drži svoju perizomu koja se prelijeva do anđelčića u dnu kaleža. Metafora ovoga kipa skriva se u dvostrukom obratu jer se ne čita hostija kao tijelo, već tijelo kao hostija. U crkvama se često ovakve zanimljivosti ne nalaze na glavnim oltarima, već negdje po strani ili u zakutcima. Primjer toga je i ova vrijedna umjetnina iz rovinjske Eufemije.