Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Nova organizacija prijevoza paketnih pošiljaka na dubrovačkom području

18.12.2013.
U skladu s carinskim propisima EU, robe koje se prevoze preko vanjske granice EU predmet su mjera carinskog i sigurnosnog nadzora, što znači da se te mjere primjenjuju i na robe koje se preko Neuma transportiraju prema području Dubrovnika i one koje se s područja Dubrovnika prevoze prema ostatku RH (EU). Propisane mjere nad robama koje se prevoze ovim smjerom provodit će se na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli.
Kada se roba prevozi između dvije točke u RH (EU), prelazeći pri tome preko područja Neuma, ona je predmet mjera carinskog i sigurnosnog nadzora i može se transportirati uz popratnu ispravu T2L.
Na temelju izuzeća dogovorenih tijekom pregovora i na temelju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji roba koja se prevozi preko Neuma i čija vrijednost ne prelazi 10 000 € oslobođena je obveze podnošenja sigurnosnih skraćenih deklaracija.
Da bi se sačuvao carinski status robe, robu obvezno prati papirnata isprava kojom se dokazuje carinski status robe Zajednice (tzv. isprava T2L). Isprava može biti u obliku računa ili bilo koje druge komercijalne ili prijevozne isprave.
Isprava mora minimalno sadržavati sljedeće podatke: puni naziv i adresu pošiljatelja ili predmetne osobe, ako ona nije pošiljatelj, broj i vrstu, oznake i referentne brojeve pakiranja, opis robe, bruto-masu u kilogramima, (prema potrebi) broj kontejnera i vrijednost robe.
Pošiljatelj je dužan upisati na ispravu vidljivu i jasnu oznaku „T2L“ te ju svojeručno potpisati i ovjeriti pečatom. Za potrebe carinskih evidencija pošiljatelj/prijevoznik dužan je pripremiti jedan primjerak isprave T2L.
Obrazac T2L i popis naselja za koja pošiljke moraju biti popraćene tim obrascem dostupni su na stranici hpekspresa: www.hpekspres.hr.