Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

U kakvom svijetu želite odrasti?

03.03.2015.
 Natjecanje mladih u pisanju najljepšeg pisma u 2015. godini
 
Zagreb, 3. ožujka 2015. – Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) zajednički pozivaju mlade da sudjeluju u natjecanju u pisanju najljepšeg pisma. Tema natjecanja U kakvom svijetu želite odrasti? vezana je uz povećanje svijesti o važnosti održivog razvoja Zemlje. Ujedinjeni narodi privode kraju Milenijske razvojne ciljeve za razdoblje od 2000. do 2015. godine. Milenijski ciljevi odnose se, među ostalim, na preraspodjelu ekstremnog siromaštva, smanjenje zaraza HIV-om i AIDS-om, pružanje univerzalnog osnovnog obrazovanja te okolišnu održivost. Zemlja se sada sprema usvojiti njihove održive razvojne planove kako bi poboljšala napredak postignut u edukaciji, životnom vijeku, smanjenju siromaštva i kontroli zaraza. Ujedinjeni narodi nastavit će ostvarivati svijet prosperiteta, pravde, slobode, digniteta i mira. Na ovogodišnjem samitu u studenom UN će predložiti plan za održivi razvoj nakon 2015. te se očekuje da će ga zemlje članice prihvatiti.
Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo u 2015. dio je međunarodnog natjecanja koje organizira Svjetska poštanska unija (UPU). Ovo natjecanje daje priliku mladima širom svijeta da iskažu svoje nade za svijet u kojem živimo te da predstave moguća rješenja problema i izazova koji se nalaze pred našim planetom. Najuspješnije pismo bit će prevedeno na engleski jezik i poslano u sjedište Svjetske poštanske unije, čije će povjerenstvo odabrati najbolje pismo među svim prispjelim pobjedničkim pismima iz zemalja sudionica. Autora najljepšeg pisma u Hrvatskoj i njegov razred Hrvatska pošta nagradit će jednodnevnim izletom, a vrijednim nagradama biti će nagrađeni i drugoplasirani te trećeplasirani natjecatelj.
Kriteriji za sudjelovanje u natjecanju
Da bi zainteresirani mogli sudjelovati u natjecanju, moraju ispunjavati dva važna kriterija: 1) da su učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole u Republici Hrvatskoj te 2) da s 30. travnja 2015. nemaju više od 15 godina. Pismo mora biti napisano u školskoj godini 2014./2015., hrvatskim jezikom i latiničnim pismom. Također mora imati od 500 do 800 riječi i sadržavati elemente pisma kao što su adresa primatelja, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, adresa pošiljatelja i potpis pošiljatelja.

Pismo treba poslati do 1. travnja 2015. na adresu:
Agencija za odgoj i obrazovanje
ZA NATJEČAJ HRVATSKE POŠTE
Donje Svetice 38
10000 Zagreb

Nakon primitka svih pisama neovisno stručno povjerenstvo, koje će imenovati Agencija za odgoj i obrazovanje, odabrat će osam najljepših pisama. Najuspješnije pismo bit će objavljeno na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje te na internetskim stranicama Hrvatske pošte www.posta.hr. Također će biti objavljena imena autora ostalih sedam najuspješnijih pisama, kao i ime škole koju pohađaju.

Pravila natjecanja (pdf)