Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

iPhone aplikacija Pošta

29.07.2015.
Pošta je iPhone aplikacija kojom se HP-Hrvatska pošta d.d. trudi svim vlasnicima mobilnih uređaja na operativnom sustavu iOS pružiti maksimalnu potporu u pružanju informacija o uslugama koje korisnici mogu obaviti u najbližem poštanskom uredu ili pronaći najbliži poštanski kovčežić kako bi mogli poslati poštansku pošiljku.

Radi se o višejezičnoj aplikaciji koja, ovisno o postavkama mobilnog uređaja, pruža sučelje i informacije na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku. Ukratko, ako je korisničko sučelje iphona postavljeno na jednom od navedenih jezika, aplikacija će također biti prilagođena trenutno aktivnim jezičnim postavkama mobilnog uređaja.

Osnovne mogućnosti aplikacije:
Mobilna aplikacija "Pošta" sadrži podatke o:
- više od 1000 poštanskih ureda s prikazom geolokacijske pozicije osnovnim podacima, te pregleom usluga koje je moguće obaviti u navedenom poštanskom uredu
- više od 3000 poštanskih kovčežića s prikazom geolokacijske pozicije te osnovnih podataka o poštanskom kovčežiću, adresi i vremenu pražnjenja
- više od 7000 mjesta u Republici Hrvatskoj s pripadajućim poštanskim uredom
- internetske linkove prema cjenicima ili aktualnim ponudama Hrvatske pošte prikazom niza bannera

Prema navedenom može se zaključiti da se radi o iznimno velikoj količini podataka za mobilnu aplikaciju koja je jedna od najvećih aplikacija po količini podataka.
Kako se prilikom izrade aplikacije maksimalno brinulo o aktualnosti podataka navedenih podataka, aplikacija je zamišljena da, nakon besplatnog preuzimanja s Apple storea, bez potrebe nadogradnje cijele aplikacije, preuzima aktualne podatke s web mjesta Hrvatske pošte. U slučaju da se promijeni radno vrijeme određenog poštanskog ureda, popis usluga ili ažurira pozicija određenog kovčežića, korisnici će preuzeti samo ažurirani podatak o tom kovčežiću ili uredu. Takvim načinom ažuriranja aplikacija preuzima značajno manju količinu podataka koja može biti i samo nekoliko bajta u slučaju male promjene te mobilni podatkovni promet je sveden na najmanju moguću mjeru.

Dodatna mogućnost navedene aplikacije je mogućnost prikaza smjera u kojem se nalazi određeni poštanski ured ili kovčežić pomoću digitalnog kompasa. Naime, ukoliko korisnik nakon prezimanja aplikacije i prvog pokretanja ne želi koristiti mobilni podatkovni promet za prikaz pozicije na Google digitalnoj karti, aplikacija nudi mogućnost prikaza digitalnog kompasa s smjerom u kojem se nalazi poštanski ured ili kovčežić te udaljenost u kilometrima te približno vrijeme do dolaska na cilj ovisno o brzini kretanja korisnika.

Postavljanjem ove mogućnosti, aplikacija postaje interesantna stranim državljanima ili turistima koji zbog mobilnog podatkovnog prometa van svoje domicilne zemlje iznimno rijetko koriste mobilni uređaj koristeći međunarodtni podatkovni promet (mobile data roaming) koji je u inozemstvu značajno skuplji u odnosu na njihovu domicilnu zemlju. Preuzimanjem aplikacije s određenog besplatnog Wi-Fi hotposta u hotelu, restoranu ili mobilnim podatkovnim prometom korisnici više ne trebaju podatkovni promet za korištenje osnovnih funkcionalnosti.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Prikaz izbornika

Pošta - ikona za pokretanje aplikacije

Osnovni izbornik mobilne aplikacije


Traži poštu
Tabelarni prikaz poštanskih ureda sortiran od najbližeg u odnosu na trenutnu poziciju korisnika


Detaljniji podaci o odabranom poštanskom uredu


Mapa koja pokazuje trenutnu poziciju korisnika te plan puta do odabranog ureda


Odabirom opcije navigacije pomoću kompasa nije potreban mobilni podatkovni prijenos da bi korisnik pronašao odabrani poštanski ured


Detaljan tekstualan opis plana puta do odabranog poštanskog ureda


Pronalazak mjesta u Republici Hrvatskoj s pripadajućim poštanskim uredom


Tabelarni prikaz poštanskih kovčežića u odnosu na trenutnu poziciju korisnika

Detaljnije informacije o poštanskom kovčežiću
 

Plan puta do odabranog poštanskog kovčežića

Plan puta do odabranog poštanskog kovčežića

Točnost podataka

HP-Hrvatska pošta d.d. uložit će razumne napore da održi aplikaciju potpuno funkcionalnom i da sve objavljene informacije budu što je moguće točnije, potpunije i pouzdanije, ali nije odgovorna za povremeno nefunkcioniranje aplikacije, eventualnu netočnost informacija, kao i za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem netočnih ili nepotpunih informacija ili nemogućnošću pristupa njima.