100 godina mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

22.4.2022.
 Nova komercijalna poštanska marka u suradnji s HZMO-om

Zagreb, 22. travnja 2022. – Hrvatska pošta pustila je u optjecaj danas, 22. travnja 2022. novu komercijalnu poštansku marku povodom 100. obljetnice mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Poštansku marku s motivom stilizirane obitelj, koja simbolizira međugeneracijsku solidarnost, i zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu predstavili su predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar u prostorijama Hrvatske pošte u Zagrebu. Nakon predstavljanja poštanske marke Ivan Serdar i Ivan Čulo u prigodnoj omotnici prvog dana poslali su rješenje korisniku o priznanju prava na mirovinu.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo čestitao je HZMO-u na stotoj obljetnici referirajući se na dugogodišnju suradnju dviju institucija. „Ovo je samo jedna u nizu uspješnih suradnji Pošte i Zavoda za mirovinsko osiguranje. Ponosni smo što u poštanskim uredima možemo našim korisnicima ponuditi da bez naknade preuzmu ili predaju brojne zahtjeve i potvrde koje izdaje HZMO“, rekao je Ivan Čulo.
 
Predstavljajući poštansku marku, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar istaknuo je da u Republici Hrvatskoj ne postoji velik broj institucija javne uprave koje se mogu pohvaliti stogodišnjim postojanjem: „Nositelji mirovinskog osiguranja mijenjali su kroz povijest nazive, ali uvijek s istom svrhom – provoditi osiguranje radnika i voditi brigu o osiguranicima i korisnicima davanja. Ovom poštanskom markom obilježavamo stotu obljetnicu mirovinskog sustava u Hrvatskoj, točnije prvog stupa mirovinskog osiguranja koji počiva na međugeneracijskoj solidarnosti kao neizostavnog dijela socijalne sigurnosti građana, a Zavod će, kao njegov nositelj i ključna institucija nacionalnog mirovinskog sustava, i ubuduće uspješno odgovarati na izazove nužnih prilagodbi u skladu s promjenama gospodarskih i socijalnih uvjeta“, izjavio je Ivan Serdar.
Autorica komercijalne marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada marke iznosi 100.000 primjeraka te je izdana u arku od 10 maraka i s 10 privjesaka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

 Pogledajte predstavljanje poštanske marke: