Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Znameniti Hrvati

12.04.2013.

Nove poštanske marke u izdanju Hrvatske pošte

Hrvatska pošta pustit će 16. travnja 2013. u optjecaj četiri nove poštanske marke iz serije „Znameniti Hrvati“. Autorica poštanskih maraka je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Marke su izdane u arcima od dvadeset maraka, a naklada iznosi 100 000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 16. i 17. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
 
Na seriji poštanskih maraka „Znameniti Hrvati“ prikazani su:
 

STJEPAN GRADIĆ (1613. – 1683.) (marka nominalne vrijednosti 1,20 kn)
STJEPAN GRADIĆ bio je diplomat i polihistor. Rođen je u Dubrovniku 6. ožujka 1613. godine u kojem je stekao i prvu naobrazbu. Kao diplomat, Gradić je stekao velike zasluge za vlastitu domovinu. Zdušno se zalagao za to da na vodeća mjesta u benediktinskoj Mljetskoj kongregaciji dolaze domaći sinovi, a vodio je i upornu diplomatsku i političku borbu protiv urotnika koji su otok Lastovo htjeli predati Mletačkoj Republici. Govorio je i razumio više jezika: hrvatski, talijanski, latinski, grčki, francuski, španjolski, portugalski, ruski i turski. Ostavio je iza sebe više knjiga, znanstvenih rasprava i članaka.
ANTONIJA KRASNIK (1874. – 1956.) (marka nominalne vrijednosti 1,20 kn)
ANTONIJA KRASNIK rođena je u Lovincu 1874. godine, a u hrvatskoj kulturnoj povijesti ima posebno istaknuto mjesto prve hrvatske primijenjene umjetnice i dizajnerice. Već se tijekom školovanja uspješno potvrdila u različitim područjima kreativnog izraza, od slikarstva i kiparstva do dekorativnog oblikovanja predmeta od stakla, metala, keramike, pokućstva, nakita, tkanina, odjeće i modnog pribora. Neovisno o mediju, u svim njenim radovima očituje se vrhunska profinjenost u oblikovanju dekorativnih i uporabnih predmeta koja je autentični izraz duha vremena i stila na prijelazu stoljeća, ali prije svega osebujni izraz njezine estetske senzibilnosti.
RANKO MARINKOVIĆ (1913. – 2001.) (marka nominalne vrijednosti 5,80 kn)
RANKO MARINKOVIĆ je od samoga književnog početka prihvaćen kao autor osobite književničke vještine i osjetljivosti, a u drugoj polovini 20. stoljeća afirmirao se kao ključna pojava hrvatske književnosti. Okušao se u gotovo svim žanrovima i kreativno potvrdio kao sasvim izniman pripovjedač, romanopisac, dramatičar, kritičar i esejist. Rođen u Visu 22. veljače 1913. godine, duboko je upio ozračje svojega sredozemnog otočnog ambijenta, ali još je više prepoznao čudne, zanimljive likove i konfliktne situacije malih zatvorenih filistarskih sredina. Izdavanje marke s njegovim likom možemo – s malo prikladne ironije – popratiti i navođenjem prve rečenice iz novele „Balkon“: „O, filatelijo, filatelijo…“
MILKA TRNINA (1863. – 1941.) (marka nominalne vrijednosti 5,80)
MILKA TRNINA  bila je hrvatska operna umjetnica, najveća među brojnim istaknutim pjevačima koje je Hrvatska dala svijetu u 19. i 20. stoljeću. Slavljena je kao jedna od najvećih pjevačica svojeg vremena, prekrasnoga, snažnoga i nosivoga glasa, savršene pjevačke tehnike, lijepe stasite scenske pojave, produhovljena lica, a napose se spominje njezina jedinstvena, čarobna gluma. Milka Trnina nije do dana današnjeg zamuknula jer se po njoj zovu najljepši slapovi Plitvičkih jezera, koji vječno šume i žubore. Završimo ovaj napis riječima same Trnine: „Umjetnički život težak je i mučan; da još jednom na svijet dođem i da mogu birati, ne bih drugo zvanje odabrala.“