Mi za društvo

Prisutni smo u svim krajevima Hrvatske – zato nam je doprinos zajednici izrazito važan.

Hrvatska pošta je svojom mrežom od 1016 poštanskih ureda prisutna u svim krajevima Republike Hrvatske, a naši poštari obilaze sve adrese na kojima netko živi ili radi.

Poštanski uredi su u mnogim sredinama mjesta na kojima građani mogu blizu svojih domova obaviti usluge koje im svakodnevno trebaju. Dnevno u poštanskim uredima više od 150.000 korisnika obavlja poštanske, financijske i maloprodajne usluge. Poštari Hrvatske pošte svaki dan dostave više od milijun pošiljaka, jer oni obilaze sve adrese na kojima netko živi ili radi. Često su i jedni od rijetkih gostiju koji dolaze i u najzabačenije zaseoke, a na takvim su mjestima nerijetko kudikamo više od dostavljača pošiljaka.
 

Radnici


Radnici Hrvatske pošte sastavni su dio svake zajednice i zato je ulaganje u njihova znanja i socijalnu sigurnost važan dio razvojne Strategije Pošta2022. Hrvatska pošta kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj posvećuje veliku pozornost razvoju i dobrobiti svojih radnika. Pet godina zaredom, 2017., 2018., 2019., 2020. i 2021. Hrvatskoj pošti dodijeljen je Certifikat Poslodavac Partner koji dokazuje visoku kvalitetu upravljanja ljudskim resursima. Godine 2019. Hrvatskoj pošti dodijeljeno je i priznanje Business Leaders za doprinos u razvoju radnika kao temeljne snage digitalne transformacije tvrtke.
 
Ova su priznanja temeljena na ulaganjima u radnike koje provodimo. Naši radnici imaju niz pogodnosti, a 2017. osnovan je i zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond putem kojeg Hrvatska pošta nagrađuje svoje radnike u skladu s ostvarenim radnim učinkom. Ovakvim načinom nagrađivanja radnika poboljšavamo njihovu socijalnu sigurnost te nagrađujemo njihovu vjernost tvrtki. Štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu ima i dugoročne učinke – radnici koji štede u trećem stupu mirovinskog osiguranja trebali bi imati, ovisno o uplatama, i veću mirovinu.
 
Osim financijskih ulaganja u radnike, Hrvatska pošta sustavno ulaže znatna sredstva u razvoj njihovih znanja. Svi radnici mogu sudjelovati u programima dodatnog usavršavanja iz, ovisno o potrebi, područja „mekih“, prodajnih ili računalnih vještina. Također, svi naši rukovoditelji obuhvaćeni su edukacijskim programom Akademije Hrvatske pošte, čiji je cilj unaprjeđenje upravljačkih kompetencija, interni prijenos znanja o radnim procesima te učvršćivanje suradnje i timskog rada. Hrvatska pošta usto posvećuje veliku brigu zdravlju i dobrobiti svojih radnika omogućujući im obavljanje besplatnih sistematskih pregleda.
 

Stipendiranje i praksa


Hrvatska pošta se svojim programima stipendiranja visokog obrazovanja brine o mladima kao budućim naraštajima poslovno aktivnih građana. Također, nudi i mogućnost praktičnog rada te stjecanje znanja i vještina potrebnih u poslovnom okruženju tako što omogućuje obavljanje prakse u svim svojim organizacijskim jedinicama.

Doprinos Hrvatske pošte obrazovanju i razvoju studenata u poslovnom svijetu nagrađen je certifikatom "Prijatelj studenata"
 

Prigodne poštanske marke


Doprinos Hrvatske pošte vidljiv je i u izdavanju prigodnih poštanskih maraka RH. Teme važne za Hrvatsku i sve naše krajeve česti su motivi poštanskih maraka. Odabirom i tiskanjem takvih motiva širimo sliku i znanja o kulturnim, zemljopisnim, povijesnim, ali i mnogim posebnostima Hrvatske. Poštanske marke trajan su zalog za očuvanje baštine i bolje poznavanje vlastite zemlje.
 

Potpora zajednici
 

U mnogim dijelovima društvenog života, pa tako i u izvanrednim situacijama, Hrvatska pošta sudjeluje brojnim aktivnostima. Donirali smo respirator Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, a sve svoje kapacitete stavili smo na raspolaganje Hrvatskom Crvenom križu i Hrvatskom Caritasu u vrijeme pandemije COVID-19.

 

  • Zaklada Vaša pošta
  • Stvaramo bolji i humaniji svijet za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
  • Ravnopravnost
  • Ravnopravnost spolova pitanje je cjelokupnog napretka društva
  • Mi za društvo
  • Prisutni smo u svim krajevima Hrvatske – zato nam je doprinos zajednici izrazito važan.
  • Mi za okoliš
  • Briga o našem planetu i okolišu nikada nije bila važnija nego danas.
  • EU kutak
  • Stvaramo pretpostavke za pripremu i provedbu razvojnih i društveno odgovornih projekata