English

1000. POŠTANSKA MARKA

Vrsta: P
Motiv: tisuću polja – simboli poštanskih maraka Marka je izdana u arčiću od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te prigodnu dopisnicu. U podlozi marke vidljiv je pod infracrvenim svjetlom tekst: „1000. marka Hrvatske pošte“.
Broj: 1000

1000. POŠTANSKA MARKA

Tisuću maraka, to je odluka da te marke budu nove kao i zemlja koja ih izdaje. Putem tih tisuću maraka oglasilo se na stotine dizajnera, s bezbroj neočekivanih ideja, s malim remek-djelima od kojih su mnoga nagrađena u svijetu.

Prikaži sliku u punoj veličini

Vrijednost:3,1 HRK
Dizajn:Jana Žiljak Vujić, diplomirana dizajnerica iz Zagreba
Veličina:35,50 x 35,50 mm
Papir:bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak:višebojni ofsetni + infracrvena tehnika
Tiskara:AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja:27.04.2015.
Naklada:300.000
 
Tisućita marka

 Marka je pismo. Danas se elektroničkom tehnologijom put poruke sasvim skraćuje, pa je mnogo manje papirnatih pisama. Ali marka na njima dobiva sve veću važnost. Gotovo bi se mogla staviti marka i potpis pošiljatelja i već bi primatelj dobio poruku u sažetom, privlačnom obliku u koji bi se mogao s veseljem udubiti. Zapravo, marka je uvijek i bila paralelno pismo. Ona je nudila cijeli repertoar životnih sadržaja koje smo mogli upućivati jedni drugima. Otkad postoji samostalna Hrvatska upravo smo napisali tisuću takvih pisama. Tisuću maraka, što je to? Trijumf oslobađanja, avion koji nadlijeće zemlju od Zagreba do Dubrovnika, misa za domovinu u zagrebačkoj katedrali; Božić na ratištu, izbezumljena žrtva iz Vukovara, Madona iskopanih očiju; ruža koja nastaje od zastave. Veliki ljudi i događaji koji su trasirali povijest, divota teritorija, modrina mora; ono čime zemlja diše - obilje biljki i životinja; znanost i umjetnost kroz stoljeća; bogata baština koju smo znali naslijediti; suvremeni život u kojemu povijest nastaje; nastojanja za boljim društvom; potrebe djece i mladih; uspjesi u sportu; solidarnost s prikraćenima… Tisuću maraka također je uključenje u europske i svjetske teme, u zajednička izdanja s drugim državama… Tisuću maraka, to je odluka da te marke budu nove kao i zemlja koja ih izdaje. Putem tih tisuću maraka oglasilo se na stotine dizajnera, s bezbroj neočekivanih ideja, s malim remek-djelima od kojih su mnoga nagrađena u svijetu. Nagrade smo dobivali za modernost, jezgrovitost, čistoću i jasnoću, za odličan odnos slikovnog i pojmovnog. Posebno je, i sa strane najzahtjevnijih žirija, bio uočen i vrednovan naš raskošni minimalizam. Ali marka je u tih tisuću izdanja i nadograđivala oblikovnu tradiciju. Ona je izašla iz pravokutnog kadra, motivu je pridodala miris, upotrijebila je bar-kod kao putopis svojih putovanja, a priprema i druga iznenađenja prateći mogućnosti suvremene tehnologije…Marka se obraćala najmlađima, potičući njihovu kreativnost, koncentraciju, učeći ih vrijednostima sustavnosti, upozoravajući ih na poštovanje slabijih i na uzore boljih… Tih tisuću nazupčanih pisama - koje sa svojih tisuću sitnih kvadratića želi napomenuti i ova tisućita marka - pisali smo na sreću i sebi. Nitko ne zna dovoljno o svojoj domovini, a marka je jedan od uzbudljivih načina da nam znanje i svijest o njoj porastu. A kad nam, uz pomoć male, ali moćne marke, porastu znanje i svijest, porast će nam i ponos. Onaj s pokrićem. Na tome je hrvatska marka dosad radila tisuću puta i to joj je osnovni posao.

Željka Čorak
Vezani proizvodi:


1000. POŠTANSKA MARKA

Žig prvog dana je u uporabi 27. i 28. 04. 2015. u poštanskom uredu 10101 Zagreb.
Datum izdanja: 27.04.2015.

Detaljno o proizvodu

 

1000. POŠTANSKA MARKA


Datum izdanja: 27.04.2015.

Detaljno o proizvodu

 

1000. POŠTANSKA MARKA


Datum izdanja: 27.04.2015.

Detaljno o proizvodu

 

GODIŠNJA ZBIRKA MARAKA IZ 2015. GODINE

Zbirka sadrži po jedan primjerak svih izdanja iz 2015. godine. Karneti nisu dio zbirke.
Datum izdanja: 17.12.2015.

Detaljno o proizvodu

Pretraživanje po godini izdanja