Pošta su ljudi

Obraćanje predsjednika Uprave Ivana Čule radnicima Hrvatske pošte


Poštovane kolegice i kolege,

Krizna situacija s kojom se naša zemlja ali i cijeli svijet nose već tjednima i dalje se nastavlja, s izazovima se susrećemo svaki novi dan, ali na te izazove naša tvrtka zahvaljujući upravo svima vama i odgovara uspješno. Poduzimamo sve zaštitne mjere, držimo se službenih preporuka i pravila. I dalje rade poštanski uredi, poštari su na terenu, sortirnice rade, sve službe podrške su na raspolaganju, informatika daje sve od sebe. Snalazimo se svi kako znamo i umijemo, svi radnici u ovoj situaciji daju najbolje od sebe i na tome vam iskreno hvala.

Jučer se uz sve katastrofe na nas sručila još jedna. U razornom potresu u Zagrebu u kojem su brojni ljudi izgubili svoje domove, a bilo je i ozlijeđenih, i mi kao Hrvatska pošta gubimo svojevrstan simbol tvrtke – glavnu poštansku zgradu u Jurišićevoj 13 u Zagrebu koja je kao i nekoliko drugih poštanskih ureda u gradu pretrpjela znatna oštećenja i koja neće do daljnjega više biti u upotrebi. Srećom, ljudskih žrtava u tom oštećenju nije bilo jer je bila nedjelja. Za detaljnije informacije o zgradi sačekat ćemo ipak službene procjene, a do daljnjega za sve kolegice i kolege kojima je u zgradi mjesto rada organizirali smo alternative u NSC-u i Branimirovoj. Zagreb se ne da kao ni cijela Hrvatska.

Upravo zato vam želim reći, iako se sve ovo ovih dana čini nestvarno i istinski teško – nositi se u isto vrijeme s dvije krize i njihovim posljedicama, što materijalnim što emotivnim – da će Pošte uvijek biti jer je čine ljudi. Zato je i naš slogan Ma gdje bili, a onaj interni Pošta – to smo mi.

Izdržite, čuvajte sebe i svoje bližnje, svoje kolegice i kolege kao i korisnike i pazite svi jedni na druge. Ovo su zahtijevna vremena, potrudit ćemo se da ih zajedno lakše prebrodimo, međusobnom podrškom ali i pravodobnim informiranjem.

Pošta su ljudi, nisu ni zgrade ni strojevi.
Ne dajte se!


  • POŠTAR
  • Posao poštara za opću dostavu iznimno je dinamičan jer su poštari u svakodnevnom izravnom kontaktu s mnogim korisnicima. Zato će svatko tko voli biti u pokretu i stalnu promjenu zasigurno voljeti posao poštara, baš kao i naše kolegice i kolege.
  • DOSTAVLJAČ
  • Za posao poštara za ekspres-dostavu uistinu se ne može reći da je monoton. Brzina, točnost i okretnost u radu kvalitete su bez kojih se ekspresna dostava teško može zamisliti, a još teže svakodnevno obavljati.  
  • OPERATER/OPERATERKA
  • Posao operatera na šalteru, baš kao i posao poštara uključuje svakodnevni kontakt s brojnim korisnicima usluga. Kako bi se korisnicima pružila što kvalitetnija usluga, od operatera na šalteru traži se da bude i vrstan timski igrač.