Aktualne informacije za radnike 11

Poslodavac za rizične skupine radnika poduzeo niz mjera prevencije od zaraze COVID-19*
- nadopuna


Budući da su naše kolegice i kolege zadnjih tjedana posvećeni održavanju kontinuiteta rada u poštanskom prometu, Hrvatska pošta je kao poslodavac poduzela niz mjera kako bi zaštitila zdravlje radnika i korisnika što je prioritet budući da su na prvoj crti izloženosti infekciji koronavirusom prilikom pružanja usluge građanima.
U rizičnoj skupini za obolijevanje od COVID-19 u Hrvatskoj pošti su 964 radnika, a rizične skupine određene su prema sljedećim kriterijima:
 1. dob
 2. skraćeno radno vrijeme zbog njege djeteta
 3. samohrani roditelji
 4. djeca do 12 godin
 5. invalidi
 • Prema navedenim kriterijima u Hrvatskoj pošti je od 964 rizična radnika u razdoblju od 23. do 29. ožujka 2020. njih 620 bilo odsutno tri ili više dana.
 • Od 397 radnika u dobi od 60 i više godina u navedenom periodu bilo su odsutna 304 radnika. Od 304 odsutna radnika 283 su zaposleni na operativnim radnim mjestima (poštari, operateri, vozači…)
 • Od 423 osobe s nekom vrstom invalidnosti, tri ili više dana odsutno je bilo 243 invalida.

Cilj Poslodavca je, uz propisane higijenske i epidemiološke procedure, i nizom drugih preventivnih mjera maksimalno smanjiti rizike zaraze radnika prilikom obavljanja posla.

Objašnjenje kriterija informacije „Poslodavac za rizične skupine Poslodavac za rizične skupine radnika poduzeo niz mjera prevencije od zaraze COVID-19

Na upit nekoliko kolegica i kolega ulaze li oni u skupine koje se navelo, donosimo pojašnjenje:
Ova se mjera prvenstveno odnosi na osobe starije od 60 godine i one s kroničnim bolestima. U Hrvatskoj pošti je više od 700 zaposlenika koji pripadaju toj kategoriji. Nadalje, u organizaciji i planiranju poslovanja pokušava se izaći u susret i samohranim roditeljima s djecom koja imaju teškoće u razvoju, a što poslodavac vidi kao socijalnu odgovornost. Treći i četvrti kriterij se zajedno uzimaju u obzir.

Nažalost, poslodavac ne može izaći u susret svima istovremeno već prioritetno onima koji su najugroženiji i koje kao kolektiv moramo primarno zaštiti. Za sve daljnje detalje o radu svi se mogu konzultirati sa svojim voditeljima.
 

 
Korištenje godišnjih odmora iz 2020.
U svrhu optimalnijeg upravljanja troškovima osoblja, Ured za upravljanje ljudskim resursima preporučio je svim organizacijskim jedinicama da se korištenje godišnjeg odmora za kalendarsku godinu 2020., ovisno o zahtjevima i mogućnostima organizacije posla, počne odmah omogućavati za sve radnike kako bi svakome što prije preostalo još po 10 (deset) neiskorištenih dana godišnjeg odmora za 2020. godinu. Ova preporuka podrazumijeva da se prethodno u cijelosti iskoristi eventualni ostatak godišnjeg odmora za 2019. godinu.
 
Rasporede godišnjih odmora radnicima će dati njihovi nadređeni.

 

 • POŠTAR
 • Posao poštara za opću dostavu iznimno je dinamičan jer su poštari u svakodnevnom izravnom kontaktu s mnogim korisnicima. Zato će svatko tko voli biti u pokretu i stalnu promjenu zasigurno voljeti posao poštara, baš kao i naše kolegice i kolege.
 • DOSTAVLJAČ
 • Za posao poštara za ekspres-dostavu uistinu se ne može reći da je monoton. Brzina, točnost i okretnost u radu kvalitete su bez kojih se ekspresna dostava teško može zamisliti, a još teže svakodnevno obavljati.  
 • OPERATER/OPERATERKA
 • Posao operatera na šalteru, baš kao i posao poštara uključuje svakodnevni kontakt s brojnim korisnicima usluga. Kako bi se korisnicima pružila što kvalitetnija usluga, od operatera na šalteru traži se da bude i vrstan timski igrač.