Aktualne informacije za radnike 12

Pismo radnika Hrvatske pošte predsjedniku Uprave i njegov odgovor

Predsjedniku Uprava Hrvatske pošte Ivanu Čuli nekolicina radnika uputila je pismo s pitanjima o aktualnoj situaciji. U nastavku objavljujemo pismo u cijelosti kao i odgovore predsjednika Uprave.

Poštovani gospodine Čulo,

Ovo pismo Vam pišem uime svih djelatnika (poštara i šalterskih radnika)  poštanskog ureda 10 000 Zagreb. Prvenstveno se odnosi na obustavu ili moguće ukidanje „uskrsnice“, a nakon toga i sva ostala davanja poslodavca iz Kolektivnog ugovora. Molimo Vas da u sljedećem broju časopisa POŠTA objavite ovo pismo i odgovorite na pitanja u nastavku.
Kako se Republika Hrvatska nalazi u teškom razdoblju, a koje je prouzročila pandemija coronavirusa, COVID-19, tako niti Hrvatska pošta d.d. nije isključena od novonastale situacije.
 1. Zašto se ne isplati „uskrsnica“, dok su je neke firme u Republici Hrvatskoj već isplatile? Neki trgovački lanci isplaćuju bonuse svojim djelatnicima iz razloga što su u doticaju s korisnicima (mogućim prijenosnicima zaraze) dok Vi kao odgovorna osoba stopirate isplatu onoga što nam je svima regulirano kolektivnim ugovorom.
 2. Da li su ti svi poštari i šalterski djelatnici te njihove obitelji manje vrijedni od onih gore navedenih? Oni kao poštari i šalterski radnici najviše su ugroženi jer su stalno s korisnicima.
 3. Hoće li se isplaćivati dodaci poštarima i šalterskim radnicima stimulativne nagrade koje su isti zaslužili? Ako je Vaš odgovor NE, molimo Vas samo obrazloženje zašto i do kada?
 4. Što će biti sa svim ostalim davanjima iz kolektivnog ugovora (regres, božićnica)?
 5. Što će biti sa plaćama?
 
Žalosno je što se sve vezano uz firmu, u kojoj svi dajemo sve od sebe - pogotovo sada u vrijeme epidemije, prelama na „malim radnicima“ dok je moto „Građanima na usluzi.“

P.S.: Ne navodimo imena i prezimena podnosioca pisma iz razloga što bi se naši nadređeni mogli „iživljavati“ nad nama, npr. gubiš rajon na kojem si već 10-15 godina ili seljakanjem po poštanskim uredima. Također ovo isto pismo je u kopiji proslijeđeno i našim sindikatima, jer ako Vi ne objavite isto onda će oni tražiti odgovore na ista pitanja. Također smo mišljenja da bi se s ovim mogli složiti svi djelatnici Hrvatske pošte d.d.
S poštovanjem,
Nezadovoljni radnici


Odgovor predsjednika Uprava Ivana Čule:
 
Drage kolegice i kolege,
 
jasni su mi vaše nezadovoljstvo i otvorena pitanja. Sve što ste naveli prioriteti su kojima se posljednjih dana bavimo.
 
Konkretni odgovori su:  
 1. Zbog velikog pada prihoda koji nas je zadesio zaustavljanjem poslovnih aktivnosti naših korisnika, a na razini 40-50%, s ciljem očuvanja stabilnosti upravo vaših plaća, revidira se poslovna strategija kao i niz troškova, a Uprava i menadžment će adekvatno i odgovorno reagirati vezano i za svoja primanja. Također, u ovom trenutku ne možemo govoriti o neisplati uskrsnice, već samo o prolongiranju isplate, a kako bismo osigurali dugoročnu stabilnost kompanije i naravno plaća za sve radnike. Osnovni nam je cilj zadržati primanja svih onih koji rade. Ovdje moram napomenuti da se s trgovačkim lancima ne možemo uspoređivati obzirom da svi oni trenutno generiraju značajan rast prihoda, a svjedoci smo da su i cijene nešto više od uobičajenih.
 2. Ne. Dapače, svi oni koji rade i na raspolaganju su svojim sugrađanima najvažniji su članovi društva. I sami znamo da ste upravo vi nekim korisnicima jedini kontakt koji sada imaju. Apsolutno sam ponosan na svakog poštara, operatera, djeljača, vozača…i sve ostale koji u ovim okolnostima daju svoj maksimum i osiguravaju povezanost Hrvatske.
 3. Da.
4./5. Kao što sam već naveo, cilj je zadržati sva očekivana primanja za sve radnike koji se nalaze na radnom mjestu. Podsjećam i na nagradu sukladno godišnjem ocjenjivanju te na mjesečni dodatak sukladno učinkovitosti koji se isplaćuju povrh Kolektivnog ugovora. Ovo napominjem jer mi je izuzetno važno da znate da mi nije cilj samo pridržavanje Kolektivnog ugovora nego da i uz Kolektivni ugovor, a sukladno mogućnostima kompanije, podižemo standard radnika koji nesebičnim pristupom i zalaganjem daju dodatan doprinos za povećanje produktivnosti koja je i temelj za daljnji rast primanja.
 
Moja poruka vama: Hvala vam što dajete sve od sebe, hvala vam što ste hrabri i odlučni. Vi niste samo naš ponos, vi ste ponos našeg društva i uzor novim generacijama koje stasaju. Samo zajedničkim snagama ćemo prebroditi ovo razdoblje. I sami znate da sam poštar u duši i da mi je sada jedina misija održati stabilnost naše firme i vaših plaća.
 
Uz vas sam i molim vas da partnerski prođemo i kroz ovu krizu.
Ivan


 
 
 • POŠTAR
 • Posao poštara za opću dostavu iznimno je dinamičan jer su poštari u svakodnevnom izravnom kontaktu s mnogim korisnicima. Zato će svatko tko voli biti u pokretu i stalnu promjenu zasigurno voljeti posao poštara, baš kao i naše kolegice i kolege.
 • DOSTAVLJAČ
 • Za posao poštara za ekspres-dostavu uistinu se ne može reći da je monoton. Brzina, točnost i okretnost u radu kvalitete su bez kojih se ekspresna dostava teško može zamisliti, a još teže svakodnevno obavljati.  
 • OPERATER/OPERATERKA
 • Posao operatera na šalteru, baš kao i posao poštara uključuje svakodnevni kontakt s brojnim korisnicima usluga. Kako bi se korisnicima pružila što kvalitetnija usluga, od operatera na šalteru traži se da bude i vrstan timski igrač.