Aktualne informacije za radnike 13

Učlanjenje u Pošta zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (Pošta ZDMF)
Ured za upravljanje ljudskim resursima započinje s prikupljanjem zahtjeva za članstvo novozaposlenih i svih radnika HP-Hrvatske pošte d.d. koji nemaju aktivno članstvo u Pošta zatvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu (nisu pristupili Fondu tijekom prethode godine ili su već raskinuli ugovor, tj. zatražili su isplatu iz Fonda, a nisu tom prilikom potpisali i novi zahtjev za članstvo).

Zahtjevi će se prikupljati od 7. do 10. travnja 2020.
Nadređenom rukovoditelju bit će e-poštom dostavljen popis radnika koji nisu članovi Pošta ZDMF-a te dokumenti potrebni za pristup Fondu. Nadređeni rukovoditelj poslat će prikupljenu dokumentaciju na e-adresu: hp@ersteplavi.hr i u kopiju e-poruke navesti referenta za kadrovske poslove zaduženog za njegovu organizacijsku jedinicu.

Napomena: S obzirom na kratak rok za prikupljanje zahtjeva, molimo sve rukovoditelje da o prikupljanju zahtjeva obavijeste radnike koji tijekom ovog razdoblja izbivaju s posla (zahtjeve radnici mogu poslati kao sken putem e-maila ili na faks u PU, kao fotografiju s pametnog telefona ili bilo koji drugi način gdje se čitljivo mogu vidjeti svi podaci).
Svi se radnici kod rukovoditelja mogu upoznati sa Statutom Fonda, Izjavom o zaštiti privatnosti, „Najčešćim pitanjima – Pošta ZDMF“ i relevantnim informacijama o isplati putem Fonda. Navedeni dokumenti bit će objavljeni i na intranetskim stranicama u zasebnoj rubrici „Pošta Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond“ unutar kategorije „Ljudski resursi“.
 
Koje su prednosti Pošta zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda?
•  Pošta ZDMF omogućuje radnicima povoljnije uvjete u odnosu na otvorene dobrovoljne mirovinske fondove. Ulazna naknada prilikom učlanjenja u Pošta ZDMF ne naplaćuje se od 1. siječnja 2019.
•  Članstvo u Fondu je dobrovoljno i radnici, ako to ne žele, nemaju obvezu učlaniti se u Fond, ali nemaju ni mogućnost odabira da poslodavac prebacuje sredstva u neki drugi fond.
•  Osim uplate poslodavca, radnik može, ako to želi, i samostalno uplaćivati sredstva te ako poslodavac prestane uplaćivati sredstva, radnik nije obvezan uplaćivati ih u Fond.
•  Isplata sredstava iz dobrovoljne mirovinske štednje može se zatražiti nakon navršenih 55 godina života i neovisna je o redovitoj mirovini i radnom odnosu.
•  Sredstva u Fondu su nasljedna i u slučaju smrti isplaćuju se jednokratno nasljedniku bez izlaznih naknada. Ova se sredstva ne mogu ovršiti.
•  Članstvom u Fondu ostvaruju se prava na državna poticajna sredstva, koja mogu iznositi maksimalno 750 kuna godišnje (15% godišnje uplaćenih sredstava), kao i prava na prinose Fonda.

Dodatne informacije radnici mogu zatražiti na sljedeći način:
  • izravno od Fonda na besplatni info telefon 0800 31 31 31 (radnim danom od 09 do 13 sati) ili elektroničkom poštom otvorenom za potrebe radnika HP-Hrvatske pošte d.d.: hp@ersteplavi.hr
  • od Ureda za upravljanje ljudskim resursima upitom putem elektroničke pošte na adresu dostupnu u objavi na intranetu


 
Povećanje limita za beskontaktno plaćanje HPB-ovim karticama
Hrvatska poštanska banka radi zaštite klijenata i smanjenja rizika od zaraze koronavirusom do daljnjega je korisnicima HPB beskontaktnih kartica povećala maksimalan iznos beskontaktnog plaćanja bez korištenja PIN-a sa 100,00 HRK na 250,00 HRK. Plaćanje bez PIN-a do 250,00 HRK omogućeno je na svim POS uređajima u zemlji.

 

Dostava i isporuka sudskih i administrativnih pismena te pismena po upravnom i poreznom postupku
Obzirom na kontinuiranu izmjenu okolnosti u kojima se obavlja poslovanje tijekom pandemije COVID-19 virusa Ured za odnose s regulatorom 5. travnja objavio je okružnicu 43/20 kojom se izvan snage stavljaju okružnice 32/20 - 1. dopuna, 32/20 – 2. dopuna, 32/20 – 3. dopuna i Obavijest 100/20 – ISPRAVAK te dio okružnice 32/20  koji se nalazi u podnaslovu SCENARIJ 2.
 Ističe se da se sudska pismena te pismena po upravnom i poreznom postupku kao i administrativna pismena po obrascu „Promjena adrese dostave ili zadržavanje pošiljaka u poštanskom uredu“ ne mogu zadržavati niti nadošiljati, već će se uručenje ove vrste pošiljaka obavljati na način propisan Uputama za obavljanje poštanskih usluga.  Za sve zahtjeve koji su zaprimljeni od korisnika, a u kojima nisu bila isključena pismena, potrebno je obavijestiti korisnike da se od dana objave okružnice 43/20 zaprimljena pismena više neće nadošiljati niti zadržavati, već će se uručivati sukladno odredbama Općih uvjeta.
 
Također se podsjeća da se u svim slučajevima uručenja poštanskih pošiljaka u kojima poštar procijeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada primatelj ne postavlja ograničenja prilikom uručenja sve poštanske pošiljke uručuju na način propisan Općim uvjetima i Uputom za obavljanje poštanskih usluga. U slučajevima kada poštar procijeni da uručenje poštanske pošiljke ugrožava njegovu sigurnost, te u slučajevima kada korisnik odbija neposredni kontakt s poštarom ili kada je primatelj u samoizolaciji korisniku ostavlja se obavijest o prispijeću pošiljke. U ovom slučaju korisnika se dodatno može uputiti na popunjavanje online obrasca.


 
Domaći OPG proizvodi u novom katalogu Žutog klika
Novo izdanje kataloga Žutog klika ovog tjedna bit će isporučeno na adrese kućanstava diljem Hrvatske te u poštanske urede. U novom katalogu izdvojena je posebna ponuda 40-tak paketa domaćih prehrambenih proizvoda, proizvoda za osobnu higijenu, pranje i čišćenje te posebni paketi s proizvodima Podravke i Kraša. Upućen je i poziv domaćim OPG-ovima za suradnju. Ponuda je dostupna do 29. travnja ili do isteka zaliha. Osim na mrežnoj stranici www.zutiklik.hr cjelokupni asortiman može se naručiti u svim poštanskim uredima i preko Kontaktnog centra korištenjem prodajnog prozora kojem se pristupa pomoću aplikacije MIPS. Za sve narudžbe, bez obzira na vrijednost, dostava je besplatna u poštanski ured, a za narudžbe iznad 300 kn dostava je besplatna i na kućnu adresu kupca. U poštanskim uredima kataloge treba izložiti na istaknutom mjestu kako bi bili lako dostupni korisnicima. 
  • POŠTAR
  • Posao poštara za opću dostavu iznimno je dinamičan jer su poštari u svakodnevnom izravnom kontaktu s mnogim korisnicima. Zato će svatko tko voli biti u pokretu i stalnu promjenu zasigurno voljeti posao poštara, baš kao i naše kolegice i kolege.
  • DOSTAVLJAČ
  • Za posao poštara za ekspres-dostavu uistinu se ne može reći da je monoton. Brzina, točnost i okretnost u radu kvalitete su bez kojih se ekspresna dostava teško može zamisliti, a još teže svakodnevno obavljati.  
  • OPERATER/OPERATERKA
  • Posao operatera na šalteru, baš kao i posao poštara uključuje svakodnevni kontakt s brojnim korisnicima usluga. Kako bi se korisnicima pružila što kvalitetnija usluga, od operatera na šalteru traži se da bude i vrstan timski igrač.