Pismo predsjednika Uprave Hrvatske pošte

Drage poštarice i poštari,
 
Prije svega, čestitam na hrabrosti i ustrajnosti svim kolegicama i kolegama koji svaki dan diljem Hrvatske vrijedno rade i pomažu svima kojima je pomoć potrebna. Ne mislim samo na redovitu dostavu onima koji su kod kuće nego i na prijevoz koji smo osigurali Hrvatskom Crvenom križu. Također, i mnogim umirovljenicima uvelike je pomoglo što smo im omogućili da mirovine dobiju bez izlaska iz svog doma. Jednako tako, kolegice i kolege u poštanskim uredima, sortirnicama, vozači, ekipa iz službe za korisnike i najveći dio administracije ne staje. Svi vrijedno i predano obavljaju svoje poslovne zadatke.
 
U danima kada bismo svima, uz zahvalu, voljeli dati sve što možemo, nismo isplatili uskrsnicu. Još jednom želim istaknuti da ona nije trajno zaustavljena, nego prolongirana.
 
U ovom trenutku radimo na detaljnoj strategiji poslovanja za idućih nekoliko mjeseci i zadržavanju stabilnosti plaće. U skladu s novom, kriznom, strategijom Uprava i menadžment adekvatno će korigirati i svoje plaće. Zaustavili smo sve troškove koje smo mogli, a velik je izazov to što su nam zbog potresa koji je pogodio Zagreb stradale naše dvije nekretnine – objekti u Jurišićevoj i Branimirovoj ulici. Zgrada u Branimirovoj 4 je unatoč oštećenjima u funkciji, dok je zgrada u Jurišićevoj 13 jako nastradala i njome se više ne smijemo koristiti. Rade se i elaborati za te nekretnine, kojima je nužna obnova.
 
Također, opskrbljujemo teren zaštitnim i dezinfekcijskim sredstvima najviše što možemo. I sami znate da je opskrba na globalnoj razini svima bila otežana, ali smo uspjeli nabaviti zadovoljavajuće zalihe i samo ćemo ih dopunjavati. Sve znate i sama činjenica da ste zdravi potvrđuje koliko se dobro držite svih uputa koje vrijede za sve građane.
 
Činjenica je da se poslovno nalazimo na raskrižju. Ono nije lagano, ali ćemo dati sve od sebe da uspijemo nadoknaditi količine koje su zbog zaustavljanja mnogih poslovnih aktivnosti manje od planiranih. To se prije svega odnosi na dostavu paketa i konkurenciju koja je u tom dijelu poslovanja vrlo jaka i fleksibilna.
 
Upravo zato smo odmah od početka promjena sklopili partnerstva s tvrtkama kao što su Podravka i Kraš za dostavu paketa te smo počeli jačati asortiman mrežne trgovine Žuti klik.
 
I dalje ćemo otvarati poslovne mogućnosti. Važno je da posao koji radimo kao tvrtka bude kvalitetno odrađen od početka do kraja. I sami ste svjesni da je mogućnost uručenja pošiljke na adresi sada veća nego ikada dosad jer je velik dio građana kod kuće i najveći dio komunikacije s vanjskim svijetom obavlja se preko online trgovina. Svatko tko je u procesu dostave ima cilj da pošiljka bude uručena u roku i na ruke primatelju.
 
Divizije Pošta i Ekspres su te koje u ovom trenutku diktiraju i broj pošiljaka koje se vraćaju u poštanske urede, kao i daljnji broj kontakata koje će zatim imati njihove kolegice i kolege na šalteru u vezi s preuzimanjem pošiljaka. Mi ćemo učiniti sve da se svaki naš posao obavi tamo gdje mu je mjesto.
 
Osobno vjerujem da ova vremena čine razliku i da Pošta ima snagu biti lider u dostavi u ovakvim izvanrednim uvjetima. Još jednom, velika pohvala svima koji svaki dan vrijedno rade i imajte na umu da mislimo na nagrade i vaša radna mjesta.
 
Uz želju da ovi dani brzo i sigurno prođu, želim vam sretan i miran Uskrs.
 
Ivan Čulo

 
 
 
  • POŠTAR
  • Posao poštara za opću dostavu iznimno je dinamičan jer su poštari u svakodnevnom izravnom kontaktu s mnogim korisnicima. Zato će svatko tko voli biti u pokretu i stalnu promjenu zasigurno voljeti posao poštara, baš kao i naše kolegice i kolege.
  • DOSTAVLJAČ
  • Za posao poštara za ekspres-dostavu uistinu se ne može reći da je monoton. Brzina, točnost i okretnost u radu kvalitete su bez kojih se ekspresna dostava teško može zamisliti, a još teže svakodnevno obavljati.  
  • OPERATER/OPERATERKA
  • Posao operatera na šalteru, baš kao i posao poštara uključuje svakodnevni kontakt s brojnim korisnicima usluga. Kako bi se korisnicima pružila što kvalitetnija usluga, od operatera na šalteru traži se da bude i vrstan timski igrač.