Dopunske usluge za pismovne pošiljke

Dopunske usluge za pismovne pošiljke

I prilikom slanja pošiljke u inozemstvo dostupne su dodatne, dopunske usluge.

Više

Dopunskim uslugama možete dodatno prilagoditi postupanje sa svojom pošiljkom prema vlastitim potrebama.

Za prioritetne preporučene i prioritetne vrijednosne pošiljke u međunarodnom prometu dostupne su sljedeće dopunske usluge uz uvjet da ih prihvaća odredišna država:
  • povratnica (potvrda o uručenju)
  • plaćanje pouzećem
  • uručiti osobno primatelju


Povratnica (potvrda o uručenju)

Kada trebate pisanu potvrdu da je primatelj primio poslanu pošiljku, prilikom predaje pošiljke zatražite dopunsku uslugu „povratnica“. 
Primatelj će svojim potpisom na povratnici potvrditi da je pošiljku primio. Potpisana povratnica bit će vam vraćena poštom. 
 

Plaćanje pouzećem

Ovo je najlakši način da za poslanu pošiljku dobijete iznos koji želite naplatiti od primatelja u inozemstvu, primjerice, ako ste mu prodali određeni predmet koji šaljete u pošiljci. Zato prilikom predaje pošiljke zatražite dopunsku uslugu „plaćanje pouzećem“. Na omotnicu pošiljke, kao i u međunarodnu otkupnu uputnicu trebate napisati otkupni iznos izražen u eurima.
 
Nakon uručenja pošiljke u inozemstvu i uplate otkupnog iznosa novac će vam biti dostavljen međunarodnom poštanskom uputnicom na vašu adresu.
Primateljima pošiljaka s uslugom „plaćanje pouzećem“ u Hrvatskoj naplaćuje se uz naznačeni otkupni iznos i naknada za uslugu slanja međunarodne uputnice.
 

Uručiti osobno primatelju

Pošiljka poslana s dopunskom uslugom „uručiti osobno primatelju“ uručuje se samo osobno primatelju ili njegovu zakonskom zastupniku, odnosno punomoćniku.