e-trgovina je pokretač rasta poštanske djelatnosti

20.7.2020.

Objavljen preliminarni izvještaj IPC-a

Poštanska industrija u protekloj je godini rasla više od 4%, dok sve veći udio u prihodima bilježe logističke i financijske usluge. Nastavlja se i rast e-trgovine, koja ostaje glavni pokretač u rastu i razvoju poštanske djelatnosti, zaključak je preliminarnog izvještaja IPC-a za 2019. objavljenog na njihovim stranicama.

Prošla, 2019., proglašena je godinom održivog razvoja koji je jedna od glavnih smjernica strategije ove udruge u smanjenju emisija štetnih plinova. Obilježena je i 10. godišnjica programa mjerenja i nadzora okoliša čiji su članovi postigli izvrsne rezultate u smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. U posljednjih 10 godina flota „zelenih“ vozila povećala se za 116%, dok su emisije ugljikova dioksida manje za 27%. U IPC-u ističu da je budućnost u ovom trenutku nemoguće predvidjeti zbog pandemije Covid-19 koja još uvijek traje, ali je ova kriza pokazala važnost pošte i međusobne suradnje poštanskih operatora.

IPC (International Post Corporation) međunarodna je organizacija koja okuplja vodeće poštanske operatore Europe, Sjeverne Amerike i Australije, a Hrvatska pošta članica je od srpnja 2019. godine.