Aktualne informacije

180 poštara umjesto na mopedima dostavlja na električnim biciklima
9.10.2015.

180 poštara umjesto na mopedima dostavlja na električnim biciklima

Poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem električnih bicikala u poštanski promet
 
Zagreb, 9. listopada 2015. – Hrvatska pošta obilježila je Svjetski dan pošte* i Dan Hrvatske pošte** internom dodjelom nagrada svojim najboljim radnicima te je istog dana predstavila nova vozila iz svojega voznog parka. Od sada će 180 poštara dostavljati pošiljke i na električnim biciklima.

Promociji električnih bicikala organiziranoj u dvorištu Hrvatske pošte danas u središtu Zagreba, u Harambašićevoj ulici, prisustvovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak
 
Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je istaknuo kako je Hrvatska pošta tvrtka u državnom vlasništvu koja zadnje tri i pol godine provodi uspješan postupak restrukturiranja i koja u potpunosti posluje na tržištu koje je liberalizirano.

„Poduzeće je to koje radi kvalitetno, ulaže, imalo je program zbrinjavanja zaposlenika te se rezultati vide. Jedan od njih je i projekt nabave električnih bicikala. Ova investicija je dokaz da ljudi koje vode poduzeće razmišljaju, na način da isto sustavno i unaprjeđuju“, naglasio je premijer Milanović.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo kako je Hrvatska pošta jedna od najuspješnijih tvrtki u resoru. Dobri poslovni rezultati tvrtke omogućit će kupovinu udjela i tvrtki na hrvatskom tržištu, a sve kako bi poduzeće povećalo vlastitu konkurentnost. Tome će zasigurno pridonijeti i ulaganja u izgradnju novog sortirnog centra, a za čiju se gradnju uskoro očekuje objava natječaja.

„Hrvatska pošta će imati javni interes održavati poštanske urede na područjima na kojima ne postoji komercijalni interes, poput otoka, te će država u tome aktivno sudjelovati. Što se budućnosti Hrvatske pošte tiče, u narednih tri do četiri godine ona se mora početi pripremati za inicijalnu ponudu obveznica (IPO), a kako bi na najpovoljniji mogući način osigurala sredstva za akviziciju drugih tvrtki na tržištu.  Država će ostati strateški vlasnik većeg dijela tvrtke, jer ukoliko poduzeće ostvaruje dobar prihod, ono će samo po sebi biti i prihvatljivo za potencijalne ulagače kroz javnu inicijalnu ponudu dionica HP-a“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

„U posljednje tri i pol godine pokrenuli smo projekte čistijeg transporta vrijedne 218 milijuna kuna. Cilj tih projekata je smanjiti emisije štetnih plinova u prometu, a posebno u gradovima u kojima je koncentracija cestovnog prometa najveća. Ove i prošle godine pokrenuto je 28 projekata nabave električnih bicikala vrijednih 7 milijuna kuna. Tim projektima stvaramo i tržište za domaće proizvođače jer se kupuju i bicikli od hrvatskih tvrtki“, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

U cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu, Hrvatska pošta podnijela je prijavu na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svojim projektom Poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem električnih bicikala u poštanski promet. Taj je projekt prepoznao Fond te je odobreno sufinanciranje nabave 180 električnih bicikala. Vrijednost ulaganja u nabavu bicikala iznosi 3,738.825 kuna od čega su opravdani troškovi u iznosu od 2,311.560 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 48,89% nepovratnih sredstava odnosno iznos od 1,130.121,69 kuna.

Hrvatska pošta neprekidno prati logističke trendove i testira nova vozila koja imaju dostavni potencijal. Tako su testirani električni bicikli jer je Hrvatska pošta testna tvrtka unutar projekta PRO E-BIKE (promoting-electric bike-delivery) koji vodi Institut Hrvoje Požar.

Nakon provedene analize i vrlo dobrih rezultata – smanjenje CO2, financijske uštede, pozitivne reakcije poštara i dobri logistički pokazatelji – odlučeno je pokrenuti nabavu 180 električnih bicikala. Procjena godišnje uštede (jedan električni bicikl zamijenit će jedan benzinski moped) iznosi oko 7000 kuna. Nakon zamjene 180 mopeda sa 180 električnih bicikala procjena ukupne uštede u troškovima iznosi 86,52%. Ekološka prednost je u tome što će se zamjenom smanjiti emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje.

Električni bicikli FreeDuck 2 nastali su suradnjom tvrtke iz Ludbrega Ducati komponenti d.o.o. i slovenskog proizvođača bicikala Krpan. FreeDuck 2 ima Ducatijev motor snage 250 W i postiže maksimalnu brzinu od 25 km/h. Baterija je litij-ionska i s jednim punjenjem može prijeći minimalno 60 kilometara. Za punjenje baterije potrebna su tri sata, a bicikli će se puniti u poštanskim uredima diljem Hrvatske u koje su raspoređeni. Nosivost bicikla (vozač i teret) je 200 kilograma. Električni bicikli ovih performansi zamijenit će bez problema mopede na rajonima do 35 kilometara. Usporedno s isporukom bicikala, djelatnici tvrtke Ducati komponenti d.o.o. educiraju poštare na terenu kako bi znali što bolje iskoristiti sve pogodnosti električnog bicikla.

*Svjetski dan pošte, 9. listopada – godišnjica osnivanja Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union – UPU). Unija je osnovana 1874. godine u Bernu, glavnom gradu Švicarske. Taj je dan proglašen Svjetskim danom pošte na UPU-ovu Kongresu održanom 1969. godine u Tokiju.
**Dan Hrvatske pošte, 10. listopada – Dan u znak sjećanja na 10. listopada 1990. godine kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća.