Aktualne informacije

Najljepše pismo u 2015. godini napisala je Sara Kunštek
22.04.2015.

Najljepše pismo u 2015. godini napisala je Sara Kunštek

Rado bih bila sijač sreće i otvarala ledena i hladna srca…
 
Završilo je nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo u organizaciji Hrvatske pošte i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. U mnoštvu pristiglih pisama stručno povjerenstvo odabralo je najljepše radove na temu: U kakvom svijetu želite odrasti?, a koja su napisali učenici osnovnih škola u Republici Hrvatskoj od prvog do osmog razreda. Pobjedu je odnijela učenica četvrtog razreda OŠ Antun Mihanović Sara Kunštek iz Petrovskog.
 
Ovo međunarodno natjecanje održava se u svijetu na inicijativu Svjetske poštanske unije, a u Hrvatskoj se provodi zahvaljujući uspješnoj suradnji Hrvatske pošte i Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnja tema odabrana je jer su Ujedinjeni narodi priveli kraju Milenijske razvojne ciljeve, koji se odnose na poboljšanje kvalitete života, preraspodjelu siromaštva, smanjenje zaraza… Pobjednica natjecanja, Sara Kunštek iz Petrovskog, svojim je pismom osvojila povjerenstvo. Povjerenstvo kaže da njezino pismo ispunjava sve ono što važna, ona napisana i nepisana, poslana i neposlana pisma trebaju imati: želju da se pošalje poruka, nedvosmislena i jasna iz vlastitog mjesta, zavičaja – velikom svijetu i svima koji će ga čitati, razumjeti. Ona svojim pismom želi pomoći sebi, svojoj generaciji, ali i svima drugima da im odrastanje bude bolje i sretnije. Kako je Sara to lijepo napisala: „Rado bih bila sijač sreće i otvarala ledena i hladna srca mnogih ljudi.“
 
Sara je za svoje pismo, trud i kreativnost osvojila jednodnevni izlet bilo gdje u Hrvatskoj za cijeli svoj razred, a ovo će pismo predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju za najljepše pismo u organizaciji Svjetske poštanske unije. Osim pobjedničkog pisma, članovi povjerenstva izdvojili su još sedam radova koji su se istakli svojom kvalitetom te i njihove autore očekuju vrijedne nagrade.
 
Pobjedničko pismo:
 
1.    Sara Kunštek, 4. raz, Svijet u kakvom želim odrasti (PDF), OŠ Antun Mihanović, Petrovsko
 
Istaknuti radovi:
 
2.    Paula Marković, 8. raz., Draga Lorena, OŠ Marko Marulić, Sinj
3.    Rina Baljak, Dragi prijatelju, OŠ S. S. Kranjčević, Zagreb
4.    Nina Matanović,5. raz., Dragi čuvari sretnijeg djetinjstva, OŠ Mate Lovrak, Županja
5.    Jakob Mavrin, Svijet u kojem bih htio odrasti, OŠ Šećerana, Beli Manastir
6.    Ivo Pivčević, 7. raz., Dragi sine, OŠ Don Lovro Katić, Solin
7.    Tina Družić, 8. raz., Dragi Svijete, OŠ Mejaši, Split
8.    Aldon Hari Valdino, 7. raz., Dragi prijatelju, OŠ Sveti Matej, Viškovo