Aktualne informacije

Prigodna poštanska marka koja slavi ljubav
31.01.2017.

Prigodna poštanska marka koja slavi ljubav

Zagreb, 31. siječnja 2017. – Hrvatska pošta pripremila je za sve korisnike usluga slatko iznenađenje za Valentinovo. Ove godine proslavite ljubav uz prigodnu poštansku marku s motivom zaljubljenog para. Prigodna marka Valentinovo pušta se u optjecaj 3. veljače, a nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Kupite poštansku marku i pošaljite pismo najdražima, naklada prigodnog izdanja iznosi 100.000 primjeraka. Autorica marke ljubavi je Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba. Prigodna poštanska marka izdana je u arčiću od šest maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
 
Valentinovo
Postoji legenda koja kaže kako je u 3. stoljeću, u doba drevnog Rimskog Carstva, u Rimu živio mudar i čestit svećenik po imenu Valentin. U to je doba car Klaudije zabranio vjenčavanje rimskih vojnika, smatrajući da će im obitelj odvratiti pažnju na bojištu. Valentin se oglušio o njegovu zapovijed te je u tajnosti vjenčavao brojne parove, riskirajući svoj život i pogubljenje. Zbog svoje je zaštite ljubavi (i ljubavnika) na koncu i ulovljen te pogubljen na dan 14. veljače. Kasnije je Valentin proglašen svetim, a 14. veljače Danom svetog Valentina, odnosno Danom zaljubljenih.
Ova je verzija legende o Valentinu najraširenija, no postoji i legenda koja kaže kako je Valentin, kada nije služio mise, radio u svome vrtu. Jednog mu je dana prišla djevojčica i zamolila ga da joj pokloni ružu za bolesnog prijatelja. Nakon nekoliko dana vratila se i rekla mu kako je dječak bio presretan poklonjenom ružom i zamolila ga još jednu. Valentin je tada odlučio pohoditi siromašne, bolesne i osamljene te ih usrećiti poklonjenom ružom i drugim sitnicama. Slaveći Valentinovo zapravo trebamo slaviti ljubav – prema osobi u koju smo zaljubljeni, ali i prema svojim roditeljima, djeci, obitelji, dragim prijateljima i svima koje nosimo duboko u srcu.
 
Za sve ljubitelje filatelije žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. veljače u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Poštanske marke moguće je kupiti u poštanskim uredima, ali i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte www.epostshop.hr