Hrvatska pošta ostvarila izvrsne rezultate poslovanja

1.6.2021.
Objavljeno Godišnje izvješće za 2020. godinu

Na sjednici Glavne skupštine, održanoj 31. svibnja, prihvaćeno je Godišnje izvješće za 2020. godinu, koje sadrži Izvješće poslovodstva, godišnje financijske izvještaje, uključujući Izvješće neovisnog revizora za HP – Hrvatsku poštu d.d. te nekonsolidirane i konsolidirane podatke za, kao i nekonsolidirani i konsolidirani financijski izvještaji za godinu koja je završila 31. prosinca 2020. godine.

Hrvatska pošta u protekloj je godini ostvarila izvrsne rezultate poslovanja. Ostvarena je EBITDA u iznosu od 236,2 milijuna kuna kao i EBITDA marža od 13,9 %, a Hrvatska pošta godinu je zaključila s 35,9 milijuna kuna neto dobiti. Izazovna, pandemijska, godina ubrzala je rast paketnog dijela poslovanja što je posljedica sve veće potrošnje u digitalnim, online, trgovinama, te je u prošloj godini zabilježen rast paketa od 10,5%.

U petogodišnjem razdoblju investirano je više od milijardu kuna što je četiri puta više nego u prošlom petogodišnjem razdoblju. Poslovanje Hrvatske pošte ima snažan financijski utjecaj na cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske i to s više od 500 milijuna kuna godišnje. Najveći utjecaj ostvaruje se kroz sektor trgovine, uslužne djelatnosti, IT i telekomunikacije te građevinsku industriju.

Osim investicija u poslovanje, Hrvatska pošta je ulagala značajna sredstva u društveno odgovorno poslovanje. Glavna odrednica društvene odgovornosti je briga za radnike i zajednicu. Usprkos pandemiji, ali i potresima koji su zadesili našu zemlju, zaposlenici Pošte s radom nisu stali niti jedan dan, stoga im je kao zahvala na kraju godine isplaćeno 32,9 milijuna kuna prigodne nagrade. Hrvatska pošta zajednici je pomagala kroz ulaganje u zdravstveni sustav kojem je donirano više od milijun kuna, a unesrećenima na sisačko-moslavačkom području odmah je dan nakon razornog potresa uplaćeno milijun kuna pomoći.

Godišnje izvješće Hrvatske pošte možete preuzeti na poveznici.