Hrvatska pošta pristupila Science Based Targets inicijativi

13.1.2023.
 Potpisnici inicijative obvezuju se na postavljanje znanstveno utemeljenih ciljeva radi smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s Pariškim sporazumom.
 
Science Based Targets inicijativa (SBTi) međunarodna je organizacija koja pomaže tvrtkama postaviti ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova koji su usklađeni s ciljevima Pariškog sporazuma. Hrvatska pošta potpisala je inicijativu kojom se obvezuje na postavljanje kratkoročnih ciljeva kojima će prepoloviti emisije štetnih plinova do 2030. te postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova prije 2050. godine.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je u lipnju 2016. potpisala Pariški sporazum kojem je cilj ograničiti temperaturu globalnog zagrijavanja do 2 °C u odnosu na predindustrijsku razinu te smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se smanjio rast temperature na 1,5 °C.
Science Based Targets inicijativa okuplja više od 4000 tvrtki diljem svijeta koje dijele isti cilj – smanjiti utjecaj globalnog zatopljenja koji može dovesti do ozbiljnih posljedica na okoliš i društvo. Ova inicijativa suradnja je između CDP-a, Globalnog dogovora Ujedinjenih naroda, Svjetskog instituta za resurse (WRI) i Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Hrvatska pošta prepoznala je nužnost promjena koje su neodgodive u poštanskom i logističkom sektoru. Održivim zelenim politikama pošta odgovara na ključne izazove i smanjuje svoj štetan utjecaj na okoliš. Kako bi transformirala svoje poslovanje, Pošta elektrificira svoj vozni park u kojem je trenutačno 20% zelenih vozila za koja je postavljen i adekvatan broj električnih punionica. Također, naši sortirni centri građeni su prema najnovijim standardima kako bi ostvarili značajnu uštedu električne energije, a svi će biti opremljeni i solarnim panelima.
Najnoviji zeleni dostavni kanal – mreža paketomata – također se ističe zbog svoje važne uloge u smanjenju štetnog utjecaja na okoliš. Paketomati, koji se nalaze na više od 200 frekventnih lokacija diljem Hrvatske, povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila pritom trebaju obići manje lokacija, čime se smanjuju emisije stakleničkih plinova.