Traženi pojam: Zašto mi se naplaćuje PDV i carina za pošiljke iz EU?

Zašto mi se naplaćuje PDV i carina za pošiljke iz EU?

Od 1. srpnja 2021. na razini Europske unije stupio je na snagu zakonski okvir o uvođenju nulte stope poreza na dodanu vrijednost, te je u vezi s time ukinuto oslobođenje od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom vrijednosti do 22 eura iz država izvan Europske unije. Stoga se na sve pošiljke s robom koje su podrijetlom iz država izvan EU-a obvezno naplaćuje PDV koji vrijedi u državi u kojoj se pošiljka uručuje. Ovisno o vrijednosti robe, može se naplatiti samo PDV ili PDV i carinska pristojba.
 
Ako pošiljka s robom prispije iz države članice EU-a (što se može utvrditi preko bar-koda pošiljke – zadnja dva slova u bar-kodu), a PDV ili PDV i carinska pristojba nisu naplaćeni pri ulasku u bilo koju državu EU-a, na takve pošiljke lijepi se naljepnica, obično žute boje – iako isti tekst može biti otisnut i na omotnici pošiljke - te se prilikom uručenja pošiljke primatelju u odredišnoj državi naplaćuje PDV ili PDV i carinska pristojba.

Primjeri naljepnica koje se nalaze na pošiljkama:

Osim PDV-a i carinskih pristojba koje se naplaćuju od primatelja i koje se uplaćuju na račun Ministarstva financija – Državni proračun, Hrvatska pošta naplaćuje i kontrolni pregled pošiljaka koji obavljaju njezini radnici.
 
Iznosi naknada za kontrolni pregled pošiljaka s robom, a koje su podrijetlom iz država izvan Europske unije:

  • za pošiljke vrijednosti do 150 eura – 14,80 kn + PDV (ukupno 18,50 kn)
  • za pošiljke vrijednosti od 150 eura do 1000 eura – 29,60 kn + PDV (ukupno 37,00 kn)
  • za pošiljke s robom vrijednosti veće od 1000 eura – prema cjeniku za otpremničke usluge + podnošenje pošiljke na carinski pregled.