Traženi pojam: Zašto mi se naplaćuje PDV i carina za pošiljke koje su prispjele iz zemalja Europske Unije?

Zašto mi se naplaćuje PDV i carina za pošiljke koje su prispjele iz zemalja Europske Unije?
Od 1. srpnja 2021.g. na razini Europske unije je ukinuto oslobođenje od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom vrijednosti do 22 Eura iz zemalja izvan Europske unije. Stoga se na sve pošiljke s robom koje su podrijetlom iz zemalja izvan EU-a obvezno naplaćuje PDV po stopi koja se primjenjuje u državi EU-a u kojoj se pošiljka uručuje. Ovisno o vrijednosti robe, može se naplatiti samo PDV ili PDV i carina.

Ako pošiljka s robom prispije iz države članice EU-a (što se može utvrditi preko bar-koda pošiljke – zadnja dva slova u bar-kodu), a roba potječe iz trećih zemalja te PDV ili PDV i carina nisu naplaćeni pri ulasku u bilo koju državu EU-a, na takve pošiljke ili na transportne jedinice koje se koriste za prijenos pošiljaka u poštanskom prometu (npr. vreće) lijepi se naljepnica, žute boje* – ili isti tekst može biti otisnut i na omotnici pošiljke - u tom slučaju se prilikom uručenja pošiljke primatelju u odredišnoj državi EU naplaćuje PDV ili PDV i carina ovisno o vrijednosti robe.

Naljepnica koja se nalazi na pošiljci kada Naljepnica koja se nalazi na pošiljci kada treba naplatiti PDV ili PDV i carinu:


*Tekst s gornje naljepnice također se može pojaviti otisnut/zalijepljen na pošiljci ili na transportnim jedinicama korištenim za prijenos pošiljaka u poštanskom prometu.