Najvažnija poštanska investicija

27.11.2017.

Potpisan ugovor o kreditiranju novog sortirnog centra.
Hrvatska pošta sklopila je 27. studenog 2017. s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom poštanskom bankom ugovor o kreditu vrijedan 155 milijuna kuna.

Ovim će se kreditom financirati gradnja prve faze novog sortirnog centra u Velikoj Gorici vrijedna 188 milijuna kuna, a u kreditiranju sudjeluju s jednakim iznosima (po 77,5 milijuna kuna) Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska poštanska banka (HPB). Ugovor je uime Hrvatske pošte potpisao predsjednik Uprave Ivan Čulo, uime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko te uime HPB-a predsjednik Uprave Tomislav Vuić.
 
Kako je tom prigodom istaknuo Ivan Čulo, gradnju novog sortirnog centra Hrvatska pošta počela je vlastitim sredstvima prije pola godine te ovakav projekt više ne može čekati ako želimo da Hrvatska pošta ostane ono što joj je misija – tvrtka na usluzi građanima. Gradnja novog sortirnog centra ključna je sastavnica razvojne Strategije Pošta2022. te je iznimno važna za logistički razvoj i praćenje razvoja internetske trgovine. Prema riječima Tamare Perko novi sortirni centar Hrvatske pošte omogućit će poboljšanje usluge uručenja pošiljaka na cijelom području Hrvatske te će se njegovom realizacijom postići znatne uštede uz visoku razinu efikasnosti nužnu u suvremenom poslovanju. Prilikom potpisivanja ugovora o kreditiranju Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a, istaknuo je dugogodišnju uspješnu suradnju Hrvatske pošte i HPB-a koja je HPB-u omogućila da postane najveća mreža za ponudu osnovnih bankarskih usluga diljem zemlje te je dodao da ovako veliki projekti imaju iznimno značenje za hrvatsko gospodarstvo.
 
Kompleks novog sortirnog centra gradi se na strateški važnom mjestu za razvoj i tehnološko poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka jer je smješten blizu Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“ i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb – Sisak i brze gradske prometnice Zagreb – Velika Gorica. Gradnja centra planirana je u dvije faze: sortirni centar u prvoj, a upravna zgrada u drugoj fazi. Sam sortirni centar prostirat će se na površini od otprilike 70 tisuća četvornih metara, dok će ukupna površina gotovog kompleksa iznositi oko 38 tisuća četvornih metara. U prvoj fazi gradnje dovršit će se 32 tisuće četvornih metara sortirnog centra što podrazumijeva gradnju sortirnice s podrškom, visokog regalnog skladišta, trafostanice i kotlovnice, podatkovnog centra, ukupne komunalne infrastrukture, 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila, dijela upravne zgrade te uređenja 16 tisuća četvornih metara zelenih površina.