Nakon Puma i Tigrovi dobili poštansku marku

6.11.2018.

Svečano predstavljanje prigodne poštanske marke „Hrvatski domovinski rat – 1. gardijska brigada Tigrovi“

U subotu, 3. studenog 2018. održana je svečanost u povodu 28. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade „Tigrovi“. U Maloj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog obnovljeno je sjećanje na ratni put Tigrova te je odana počast svim preminulim pripadnicima Brigade. Tom je prilikom predstavljena prigodna poštanska marka posvećena 1. hrvatskoj gardijskoj brigadi, koja je dostupna u poštanskim uredima diljem Hrvatske od ponedjeljka, 5. studenog 2018. Uime Hrvatske pošte poštansku marku predstavio je predsjednik Uprave Ivan Čulo.
Marka nominalne vrijednosti 7,60 kuna izdana je u arčiću od 6 maraka i s jednim privjeskom te u nakladi od 100.000 primjeraka. Dizajner ovog izdanja je Dean Roksandić, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Ovo je druga marka u seriji Hrvatski domovinski rat. Prošle godine Hrvatska pošta izdala je marku u čast 7. gardijske brigade – Puma. U izboru najljepše poštanske marke u Hrvatskoj upravo je ta marka zauzela prvo mjesto. To dovoljno govori o značenju ove serije.
Kroz filateliju svaka država promiče određene kulturne, civilizacijske i povijesne vrijednosti koje smatra važnima. Filatelija njeguje baštinu povezivanja, očuvanja kulturnih i civilizacijskih ostvarenja koja su redovito bilježena na markama u izdanju Hrvatske pošte. Marke, osim svoje filatelističke vrijednosti, imaju i povijesno-dokumentacijsko značenje iz kojeg možemo iščitati duh vremena u kojem nastaju, kulturne i civilizacijske dosege koje obilježavaju i oblike državnosti koje predstavljaju. Na taj način Hrvatska pošta održava važnu ulogu najautentičnijeg svjedoka vremena i pomno bilježi sva društvena zbivanja.
Hrvatska pošta i sama je igrala važnu ulogu u Domovinskom ratu: 58 poginulih branitelja, radnika Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma, nekadašnjeg poduzeća HPT, vječit su zalog za mir i izgradnju države. Udruga sudionika Domovinskog rata HPT-a posebno njeguje očuvanje digniteta Domovinskog rata, a Hrvatska pošta ima čast izdavanjem maraka promicati vrijednosti sazdane u izgradnji nacionalnog identiteta.