Nova serija prigodnih poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Varaždin“

30.5.2018.

Špancirfest i crkva svetog Nikole motivi su serije prigodnih poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Varaždin“

Zagreb, 30. svibnja 2018. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. lipnja nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam – Varaždin“. Na markama nominalne vrijednosti 3,10 kuna prikazan je prizor sa Špancirfesta te crkva svetog Nikole, zaštitnika grada Varaždina. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marke su oblikovane prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića. Poštanske marke tiskane su u višebojnom ofsetnom tisku i naknadi od 100 000 primjeraka po motivu. Izdane su u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Sve poštanske marke mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr/. Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. lipnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, i u Poštanskom uredu 42000 Varaždin, Trg slobode 9.
Svoju je priču Špancirfest počeo kazivati prije dvadeset godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedan od najposjećenijih i najpopularnijih nacionalnih festivalskih događaja u Hrvatskoj. Ideja je Špancirfesta ponuditi sadržaje koji će tijekom deset festivalskih dana u svakom posjetitelju pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja. Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta, od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi, pretvarajući varaždinsku povijesnu jezgru u veliku pozornicu na otvorenom.
Špancirfest je sinonim za Varaždin i njegov je brend, a poslovni i turistički rezultati koje postiže svake godine pokazuju važnost ovoga festivala za razvoj i rast cijelog niza s turizmom povezanih djelatnosti.
Ove će se godine održati jubilarno, 20. izdanje Špancirfesta. Sam festival prošao je nevjerojatnu preobrazbu te je od manifestacije koja je u Varaždin željela donijeti nekoliko dana ulične zabave i privući posjetitelje iz neposredne regije izrastao u desetodnevni događaj koji je 2017. posjetilo više od 265 tisuća posjetitelja. Varaždinski Špancirfest je u sklopu projekta Godišnje hrvatske turističke nagrade, koji provode Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, 2017. proglašen turističkim događajem godine.
Od svog nastanka i razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas Varaždin je oduvijek bio grad koji su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Kada dođete u Varaždin, obuzme vas radost i zadovoljstvo. To je grad koji vas poziva da ga pomno otkrivate, grad koji će razbuditi vašu maštu, jer ćete u nekoliko koraka otkriti bogatstvo prohujalih stoljeća, upoznati umjetnike i obrtnike te gostoljubive domaćine.
Varaždin razlikuje od drugih gradova njegova iznimna spomenička i umjetnička baština s izvrsno očuvanom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Staroga grada, na relativno malenu prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica. Svoj jedinstven urbani identitet Varaždin ne pokazuje samo očuvanom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre nego i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica.
Bogatstvo sakralne baštine kazuje priču o Varaždinu kao gradu zvonika, a posebno je zanimljiv zvonik crkve svetog Nikole, zaštitnika grada. Barokna crkva svetog Nikole sagrađena je na temeljima ranije romaničko-gotičke crkve, a njezin jedinstven gotički toranj oblikom i stilom neuobičajen je prizor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Toranj ima uzidani grb grada Varaždina iz 1464., a iznad njega nalazi se ostatak nekadašnje crkve sa zanimljivim detaljem – kamenom medvjedicom, koja ovu građevinu povezuje s legendom o njezinu nastanku.