Predstavljena suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u 10 županija

24.1.2018.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatska pošta – građanima na usluzi

Zagreb, 24. siječnja 2018. – U prostorijama poštanskog ureda 31000 Osijek (Kardinala Alojzija Stepinca 17) 23. siječnja 2018. održana je zajednička konferencija za medije Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Član Uprave Hrvatske pošte Mate Mišetić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović predstavili su suradnju dviju institucija kojima je cilj veća dostupnost usluga građanima.
Pilot-projekt Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje provodi se od 9. svibnja 2017. u pet županija (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska), a od 2. prosinca suradnja je proširena i na pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska).
Mate Mišetić posebno je istaknuo mogućnost predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu. Rok za podnošenje zahtjeva za nastavak korištenja doplatka za djecu je 28. veljače 2018. G. Mišetić predstavio je i stratešku smjernicu „Pošta – šalter države“. Ponuda usluga državnih institucija pridonosi ostvarenju misije Hrvatske pošte – biti građanima na usluzi – a poštanski uredi postaju središnje mjesto za pružanje usluga države građanima. „To je prvi korak u decentralizaciji usluga, a posebno je važno za ruralne dijelove Hrvatske u kojima je dostupnost državnih ustanova i institucija manja nego u urbanim sredinama“, rekao je Mišetić.
Josip Aladrović istaknuo je značenje partnerske suradnje između Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje: „Time će se građanima značajno olakšati pristup uslugama radi ostvarivanja prava iz nadležnosti HZMO-a. Na području pet slavonskih županija je približno 500 000 korisnika usluga HZMO-a i više od 75 000 korisnika prava na doplatak za djecu.“
Svi građani svoje zahtjeve za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, prava na doplatak za djecu i prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, osim u područnim službama, uredima i ispostavama HZMO-a, mogu besplatno predati i u 511 poštanskih ureda u 10 županija.
U poštanskim uredima mogu se predati sljedeći zahtjevi:
  • zahtjevi za ostvarivanje prava na doplatak za djecu;
  • zahtjevi za priznanje prava na starosnu mirovinu, prijevremenu starosnu mirovinu, starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca, invalidsku mirovinu, privremenu invalidsku mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, zahtjevi za priznanje prava na obiteljsku mirovinu;
  • zahtjevi za priznanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja.
Popis poštanskih ureda obuhvaćenih ovim pilot-projektom možete vidjeti ovdje.