Predstavljene nove prigodne marke „Hrvatske zastave“

6.6.2023.
 Marke su puštene u optjecaj na Dan hrvatske zastave i 175. obljetnicu hrvatske trobojnice
 
Zagreb, 6. lipnja 2023. –Povodom obilježavanja 175. obljetnice hrvatske trobojnice i na Dan hrvatske zastave, 5. lipnja, u sjedištu Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ svečano su predstavljene nove prigodne poštanske marke „Hrvatske zastave“.
Ovo izdanje Hrvatske pošte nastalo je u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom koje je za ovu priliku predložilo motive poštanskih maraka – instalacijsku zastavu bana Josipa Jelačića iz 1848., prvu službenu hrvatsku trobojnicu, i suvremenu hrvatsku zastavu ispred koje je djevojka na električnom biciklu. Autorica prigodnih maraka je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, a ilustratorica je Maja Cipek, akademska slikarica također iz Samobora.
Na samom početku događaja nazočne je pozdravio prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, koji je u svom govoru, uime zmajskog bratstva, zahvalio Hrvatskoj pošti što je i ovom prilikom prepoznala bitnost hrvatske povijesti, kao i nužnost očuvanja kulturne baštine.
Važnost poštanske marke u svom je obraćanju napomenula i akademkinja Željka Čorak, predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske. „Poštanske marke su maleni ambasadori naše kulture, naše povijesti, sadašnjosti i budućnosti“, rekla je Željka Čorak koja je na kraju svoga govora istaknula i važnost zastave: „Zemlja treba zastavu, a zastava treba ljude.“
Pukovnik dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, predsjednik Hrvatskoga grboslovnog i zastavoslovnog društva i Meštar obredničar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, vodio je cijeli događaj na kojem je zapjevao i akademski muški zbor FER-a, državni viceprvaci, pod dirigentskom palicom maestra Josipa degl' Ivellija, Zmaja Bračkog II., pročelnika Umjetničke sekcije Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja.“ Bogat program ovog događaja popratile su i dvije izložbe – jedna s temom državnih simbola na markama Republike Hrvatske, koju je postavio Julije Maras, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista, te izbor predmeta iz Hrvatskoga povijesnog muzeja na temu obljetnice hrvatske zastave.Prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ i akademski muški zbor FER-aPukovnik dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, predsjednik Hrvatskoga grboslovnog i zastavoslovnog društva i Meštar obredničar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“Akademkinja Željka Čorak, predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske