Razlike među vrstama pošiljaka

Razlike među vrstama pošiljaka

...u unutarnjem prometu

Više
Obična i preporučena pošiljka

Kada je riječ o običnoj pošiljci i preporučenoj pošiljci, osnovna je razlika u tome što se običnoj pošiljci ne bilježi trag tijekom njezina „putovanja“ kroz poštanski sustav, dok se preporučena pošiljka može pratiti na https://posiljka.posta.hr.

Obične pošiljke su one pošiljke za koje se pošiljatelju prilikom predaje pošiljke ne izdaje potvrda o primitku. Pošiljka ne dobiva prijamni broj te se samim time ne može pratiti. Obične pošiljke se u pravilu uručuju u kućni kovčežić primatelja.

Preporučene poštanske pošiljke su pošiljke za koje se pošiljatelju izdaje potvrda o primitku i uručuju se primatelju uz potpis, a u slučaju gubitka, oštećenja ili umanjenja sadržaja isplaćuje se propisana naknada štete.

Prioritetno pismo je obična poštanska pošiljka koja ima brže postupanje i usmjeravanje u prijenosu u odnosu na ostale pošiljke. Razlika je i u cijeni prilikom slanja – poštarina za slanje običnog pisma iznosi od 3,30 kn, za prioritetno pismo poštarina je od 6,50 kn naviše, a za preporučenu pošiljku od 11,50 kn naviše ovisno o njezinoj masi.


Pismo i paket

Uz gore spomenute razlike između pošiljaka važno je istaknuti i razliku između pisma i paketa.

Pismo je pismovna pošiljka koja sadrži pisana priopćenja u zatvorenom omotu i može biti mase do 2 kg. U pravilu se uručuje u kućni kovčežić primatelja.

Paket je poštanska pošiljka u kojoj se može poslati različita roba i predmeti i za koju se pošiljatelju izdaje potvrda o primitku, a primatelju se uručuje uz potpis. Paket može biti mase do 10 kg u unutarnjem prometu, dok u međunarodnom prometu može biti mase do 30 kg. Cijena slanja paketa ovisi o masi i o tome dostavlja li se na kućnu adresu ili u poštanski ured.

Paket24

Paket24 jedina je usluga brze paketne dostave koja ravnomjerno pokriva teritorij cijele Hrvatske bilo da je riječ o gradovima bilo o jednom od 67 naseljenih otoka.

Usluga Paket24 prilagođena je potrebama korisnika, a naručiti ju možete i putem online obrasca: https://paket24.posta.hr/. Sami odabirete rok dostave, a moguća je dostava već idućeg dana do 9 sati ujutro. Također možete odabrati mjesto i vrijeme preuzimanja pošiljke na svojoj adresi ili pošiljku jednostavno predati u poštanskom uredu.

Za velike korisnike zanimljiva je i usluga paletne dostave.

Dopisnica (razglednica, čestitka)

Dopisnica (razglednica ili čestitka) pismovna je pošiljka s otvorenim pisanim priopćenjem izrađena od tvrdoga kartona ili papira u različitim oblicima, a šalje se bez omotnice. Cijena za slanje dopisnice unutar Republike Hrvatske iznosi 3,30 kn. U međunarodnom prometu sve dopisnice (razglednice, čestitke) su prioritetne te cijena njihova slanja iznosi 8,60 kn.


Pošiljka s označenom vrijednosti

Pošiljka s označenom vrijednosti je poštanska pošiljka čiji je sadržaj pošiljatelj osigurao do označene vrijednosti na pošiljci u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja pošiljke. Za pošiljku s označenom vrijednosti pošiljatelju se izdaje potvrda o primitku pošiljke te se uručuje primatelju uz potpis.

Cijene pošiljaka možete izračunati uz pomoć online alata na našim internetskim stranicama https://www.posta.hr/hrvatska-posta-cjenik-online/262.

Više informacija o pošiljkama nađite u općim uvjetima za obavljanje usluga koji su zajedno s kompletnim cjenicima poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom prometu dostupni na https://www.posta.hr/pravilnici-i-cjenici-271/271.