Rimac Nevera na trećoj hrvatskoj kriptomarki

Rimac Nevera na trećoj hrvatskoj kriptomarki

Trideseta obljetnica izdavanja poštanskih maraka Republike Hrvatske

Više
 Novu kriptomarku krasi potpuno električni hiperautomobil Rimac Nevera
 
Hrvatska pošta predstavlja treću hrvatsku kriptomarku koju će pustiti u optjecaj 9. rujna 2021. u povodu Dana marke. Motiv na poštanskoj marki je potpuno električni hiperautomobil – Rimac Nevera. Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, a fotografiju je snimio Danijel Palčić. Kako bi se kolekcionarstvo vjerno prevelo u digitalni svijet, kriptomarke su podijeljene u različite digitalne kategorije s naglaskom na posebnosti i ekskluzivnosti. Motiv Rimac Nevere pojavljuje se tako u pet različitih kategorija: zlatna Rimac Nevera u 2000 primjeraka, srebrna u 4000, brončana u 6000, siva u 8000 te plavozelena u 10 000 primjeraka, što čini ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka.

Prigodni blok sadrži jednu marku, a nalazi se na PVC podlozi. Hrvatske kriptomarke zamišljene su kao savršena kombinacija analognog i digitalnog, a ova treća posebno je zanimljiva jer ovjekovječuje hrvatski hiperautomobil budućnosti – Rimac Neveru.

Atraktivno izdanje novih kriptomaraka može se naći u internetskoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v3 (dostupno od četvrtka, 9. rujna u 8:00 sati) u kojoj Hrvatska pošta omogućuje ekskluzivnu kupnju prvih 1500 kriptomaraka te njihovo plaćanje kriptovalutama, u web-shopu epostshop.hr i u svim većim poštanskim uredima.

Podsjetimo, Hrvatska pošta je prošle, 2020., godine izdala dva prigodna bloka s kriptomarkama s različitim motivima koji prikazuju poštanski prijevoz kroz stoljeća. Tako je Hrvatska, uz Austriju i Gibraltar, postala treća zemlja na svijetu koja je izdala vlastiti NFT (non-fungible token). Ovo izdanje realizirano je u suradnji s tvrtkom Rimac Automobili te hrvatskim tvrtkama Bitx i NodeFactory.
 
Rimac Nevera

Rimac Nevera – potpuno električni hiperautomobil s maksimalnom brzinom 412 km/h kreiran je da pruži dosad neviđenu razinu performansi. Ima četiri elektromotora ukupne snage 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta i bit će najsnažniji i najbrže ubrzavajući homologirani automobil u proizvodnji bez obzira na vrstu pogonskog sklopa. Kompletno je dizajniran, razvijen i proizveden u tvrtki Rimac Automobili u Hrvatskoj, a Nevera ponosno nosi i hrvatsko ime koje uistinu odražava izvanredne performanse koje se mogu osloboditi u tren oka.

Nevera je moćna mediteranska oluja, nabijena munjom, koja se pojavljuje iznimnom brzinom i snagom. Rimčev hiperautomobil s neverom dijeli ne samo ime nego i narav. Poput prirodne sile po kojoj je nazvan, jednako je sposoban u trenu promijeniti narav od sigurnog i udobnog grand tourera do automobila visokih performansi – zapanjujuće ubrzavanje Nevera zadržava tijekom cijelog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za svega 9,3 sekunde. Usto, automobil ostvaruje rekordno brzih 8,6 sekundi na četvrt milje (0 – 402 metra).

Podsjetimo, prva hrvatska Kriptomarka izdana je 9. rujna 2020. povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti kriptovalutama u mrežnoj trgovini rasprodano je u rekordnih 16 sati.
 
 
 
 

1360 maraka u 30 godina


Povijest izdavanja poštanskih maraka Republike Hrvatske počela je 9. rujna 1991. kada je izašla naša prva marka, „Zračna pošta Zagreb – Dubrovnik“. Riječ je o tzv. plavoj marki za zračnu poštu, odnosno marki za zrakoplovni prijevoz pošiljaka, koji je 17. lipnja te godine uveden na liniji Zagreb – Split – Dubrovnik. Ova je marka vrijedila samo za unutarnji poštanski promet te je bila namijenjena nadoplati uz redovito frankiranje za zrakoplovne pošiljke.
 
Prvih 10 godina

Prvu okruglu obljetnicu – desetogodišnjicu izdavanja poštanskih maraka – Hrvatska pošta svečano obilježava 2001., kada je u Galeriji „Klovićevi dvori“ 8. rujna te godine otvorena velika prigodna izložba „Croatiaphila '01“ na kojoj je predstavljen dotadašnji opus izdavanja: ukupno 404 što redovitih što prigodnih poštanskih maraka, kao i 10 blokova. U povodu prvih 10 godina izdavanja poštanskih maraka RH Hrvatska pošta otisnula je posebno izdanje – prigodnu poštansku marku „Dan marke“.
 
Inovativna QR marka za 20. obljetnicu izdavanja

Deset godina poslije, do 9. rujna 2011., svijetom su putovala već ukupno 826 izdanja naših poštanskih maraka. Tog je dana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika upriličeno svečano otvorenje izložbe „20 godina putujemo svijetom“ na kojoj je predstavljena inovativna prigodna marka s motivom QR koda čime je Hrvatska pošta pokazala svoju inovativnost u primjeni novih tehnologija još znatno prije nego što je QR kod postao naš pratilac u današnjem svakodnevnom životu.

Očitavanjem pomoću mobitela QR koda s te marke kupac marke mogao se povezati s našom mrežnom stranicom na kojoj je unosom jedinstvenoga koda s marke i traženih podataka o svojoj lokaciji mogao odmah dobiti potvrdu o prispijeću svoje pošiljke te dodatne podatke o njezinu „putovanju“. Također je mogao dodavati svoje tekstove i slike, kao i različite obavijesti o odredištu marke.
 
Četvrt stoljeća izdavanja – marka s hologramom

„25 godina pišemo sliku Hrvatske“ bio je naziv izložbe otvorene 9. rujna 2016. u Muzeju „Mimara“ na kojoj su bila prikazana dotadašnja čak 1063 izdanja hrvatskih poštanskih maraka. Zvijezda ove izložbe, koja je posjetiteljima nudila i interaktivno iskustvo, bila je naša hologramska marka čiji je središnji motiv, broj 25, bio tiskan u nanogravuri i s kinetičkim trodimenzionalnim efektom te se na njemu vidi spektar duginih boja, dok brojevi koji označuju obljetnicu (1991. – 2016.) djeluju trodimenzionalno ovisno o kutu gledanja. Podloga, sa stiliziranim poštanskim trubicama, stvarnim trodimenzionalnim efektom pruža osjećaj dubine, također promjenjive ovisno o kutu gledanja. Kose crte koje obrubljuju marku „miču“ se na jednak način i mijenjaju boje.
 
2021.: za svijet 4.0 – kriptomarke
 
Digitalizacija, kao jedna od filozofija razvoja Strategije Pošta2022., općenito sve više prožima gotovo svaki aspekt poslovanja Hrvatske pošte te se, u skladu s time, prenosi i u svijet poštanskih maraka. Bez digitalizacije danas je nezamislivo poslovanje poštanskih operatora. Hrvatska pošta, kao lider u našoj zemlji u digitalnoj preobrazbi poslovanja i ponudi digitalnih usluga svojim korisnicima, „prevodi“ i svoja filatelistička izdanja u virtualni svijet. Dosad je to učinila dvama izdanjima kriptomaraka, a najnovijim, trećim po redu, ujedno označava i 30. godišnjicu bogate filatelističke produkcije Hrvatske pošte koja s 9. rujna 2021. obuhvaća ukupno 1360 izdanja.