Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

100. obljetnica rođenja Ivana Generalića

14.11.2014.
Nova prigodna poštanska marka

Ivan Generalić ključni je slikar Hlebinske škole i hrvatske naive, jedan od najznamenitijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća te klasik svjetske naive. Ove godine obilježava se stota obljetnica njegova rođenja te će tim povodom Hrvatska pošta 17. studenog pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku s motivom Generalićeve slike Rekvizicija.

Rođen u Hlebinama 1914. u siromašnoj seljačkoj obitelji, sustavno crta i slika od 1930. pod mentorstvom Krste Hegedušića, a izlaže od 1931. godine. Njegova najranija djela odlikuju se strogim kompozicijama, sažimanjem na bitno, plošnošću i naglašenom stilizacijom. Predočuje tipične seoske motive, često prožete socijalno-kritičkom notom. Likove prikazuje tipološki, izostavljajući osobnu karakterizaciju; ne prikazuje individualna bića, nego predstavnike određenog sloja odnosno staleža. Iz tog razdoblja potječe i motiv ove poštanske marke – slika Rekvizicija iz 1934. godine. Smatra se jednim od najistaknutijih primjera Generalićevih socijalno i politički angažiranih djela te antologijskom umjetninom hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.
U drugoj polovini tridesetih godina 20. stoljeća usredotočuje se na pejzaže, slika sve više ugođaje, a sve manje ljudske figure. Prevladava romantični koncept ruralnoga krajolika. Sredinom pedesetih godina u djela počinje unositi i niz simboličkih elemenata, što rezultira alegorijama i fantastikom. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća iskazuje nove izmjene: sve snažno simplificira i reducira na najbitnije, učestalo govori o ljudskoj osamljenosti i prolaznosti života.

Autorica marke nominalne vrijednosti 3,10 kn je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arčiću od 9 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 17. i 18. studenog 2014. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.