Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Dječji svijet – kućni ljubimci

17.02.2015.
Umiljate ptice na poštanskim markama u izdanju Hrvatske pošte
 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 19. veljače 2015. četiri nove prigodne poštanske marke iz serije „Dječji svijet – kućni ljubimci“. Motiv umiljatih ptica osmislili su dizajneri iz Zagreba Lidija Novosel i Adam Peter Maguire, a marke su izdane u zajedničkom arčiću od osam maraka. Naklada iznosi 150 000 primjeraka po motivu, a Hrvatska pošta tiskala je i omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 19. i 20. veljače u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
 
U seriji poštanskih maraka „Dječji svijet – kućni ljubimci“ prikazane su četiri vrste ptica:

Žutokukmasti kakadu. Domovina ove prekrasne ptice je Australija, gdje živi u jatima od stotinjak ptica. Australija je zabranila izvoz svih autohtonih vrsta životinja, tako i kakadua, zato su primjerci koji se uzgajaju širom svijeta većim dijelom legalno izvezene ptice ili su njihovi potomci. Od svih vrsta kakadua – a ima ih dvadesetak – žutokukmasti je najčešći kućni ljubimac. Lako se privikavaju na ljudsko društvo, no ne treba im dopustiti da se vežu uz jednu osobu. Ako se odlučite da će kakadu biti vaš ljubimac, dobro se raspitajte i ako je moguće, nađite uzgajivača koji će vam pomoći u njegovu odgoju.
Kanarinac. Domovina kanarinca je Kanarsko otočje, koje nije dobilo ime po kanarincu, nego po psu, lat. canis. Danas je uz papigicu tigricu najčešći pernati kućni ljubimac, a brojem mutacija po boji, obliku tijela, veličini i načinu pjeva drži prvo mjesto u svijetu među svim pticama. Zanimljivo je da kanarinac uči pjesmu od trenutka kada je još u jajetu i dalje tijekom cijelog života. Jedna od zanimljivosti vezanih uz njih jest i to da su ih u 19. stoljeću rudari nosili sa sobom u rudnik, gdje su služili kao „živi senzori“. Volite li ptičji pjev i želite li imati djelić prirode u svom domu, nećete pogriješiti ako nabavite kanarinca.
Papigica tigrica. Tigrica je najpoznatiji predstavnik porodice papiga i najčešći kućni ljubimac u svijetu. Postojbina joj je Australija, gdje živi u velikim jatima. Želite li tigricu za kućnog ljubimca, unaprijed trebate razmisliti koliko joj se možete posvetiti, jer je za to potrebno barem 2-3 sata dnevno. Malo će ona učiti vas, malo vi nju; vrlo su inteligentne i jako raspoložene za igru, kao i za oponašanje našega govora. Svom malom prijatelju dajte neko jednostavno i kratko ime i uskoro će ga početi izgovarati. Nabavite li tigricu za ljubimca, slijedi vam 10-15 godina zabave i uživanja u njenu društvu.
Australska zebrasta zebica. Želite li zebice za kućne ljubimce, najbolje je uzeti par jer ćete tako moći doživjeti njihov veseli cvrkut, snubljenje mužjaka, pravljenje gnijezda, a ako bude malo sreće, i cijukanje tek izleglih ptičica. Kao mjesto za gnijezdo u domu, najbolje je postaviti drvenu kutijicu dimenzija 12x12x15 cm s okruglim otvorom promjera 3 cm. Kada gnijezdo bude napravljeno, višak materijala treba ukloniti, jer će mužjak zatrpati jaja. Na njima sjedi uglavnom ženka, samo je povremeno zamijeni mužjak da se ženka napije i nahrani te malo razgiba. Nabavite li zebice za ljubimce, nećete požaliti jer ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.