Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Dvorci Hrvatske

16.07.2013.

Građevine burne povijesti na poštanskim markama
 
Hrvatska pošta pustit će 18. srpnja 2013. u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije Dvorci Hrvatske. Četiri nove marke, nominalne vrijednosti 1,60 kuna, krase fotografije vukovarskog dvorca Eltz, iločkog Odescalchija, virovitičkog Pejačevića i kutjevačkog dvorca Turković. Marke, čiji dizajn potpisuje Tomislav Vlainić iz Splita, izdane su u arčićima od devet maraka te zajedničkom arku od osam maraka i osam privjesaka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 18. i 19. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Vukovar – dvorac njemačkih grofova Eltz
U ozračju barokne obnove i gradnje u 18. stoljeću nastaje dvorac grofova Eltz koji su kupili vukovarski posjed i od tada žive u Vukovaru. Dvorac je nastajao postupno uz brojne graditeljske mijene razvijajući se od skromne kurije mnogim dogradnjama i preuređenjima do reprezentativnog dvorca. Barokno-klasicistička obilježja dvorca, gospodarskih zgrada, dvorske kapele i perivoja odaju prepoznatljivu urbanističko-arhitektonsku zamisao. Konačni izgled dvorac je dobio između 1895. i 1907. godine prema projektu arhitekta Viktora Siedeka.
   
Ilok – dvorac rimskih knezova Odescalchi
Nakon oslobođenja od turske vlasti kralj Leopold I. Habsburg daruje Ilok Liviju I. Odescalchiju i dodjeljuje mu naslov kneza. Dvorac je knezovima Odescalchi služio kao ljetnikovac – pun umjetnina, knjiga, stilskog pokućstva, kineskog porculana i lovačkih trofeja. Srednjovjekovne zidine, dvorac i franjevački samostan s crkvom danas su najvažnije građevine povijesne jezgre Iloka.
   
Virovitica – dvorac grofova Pejačević i knezova Schaumburg-Lippe
Budući da je Virovitica bila kraljevski posjed, u njoj se od 13. stoljeća nalazio dvorac ugarsko-hrvatskih kraljeva. Današnji dvorac sagradila je obitelj Pejačević na sjevernim bedemima staroga kraljevskog dvorca. Temeljita obnova dvorca izvedena je 1971. godine za potrebe gradskog muzeja i knjižnice, koji se i danas nalaze u dvorcu. Dvije su obitelji ostavile osobit trag u povijesti vlastelinstva i dvorca – grofovi Pejačević i knezovi Schaumburg-Lippe. Pejačevići dolaze 1750. godine u posjed Virovitice, a poslije dvorac i posjed od Pejačevića kupuju njemački knezovi Schaumburg-Lippe.
   
Kutjevo – isusovački dvorac / dvorac Turković
Današnji dvorac u Kutjevu dio je nekadašnjega isusovačkog sklopa, koji se sastojao od samostanske crkve, rezidencije (dvorca), gospodarskih zgrada i vrtova, a sagrađen je 1735. godine na ostatcima cistercitske opatije. Posebnost glavnom pročelju daje zvonik crkve, a ispred južnog pročelja podignut je i historicistički perivoj. U doba Turkovićevih dvorac je obnovljen u stilu historicizma, dok je početkom 20. stoljeća ponovnu obnovu dvorca vodio arhitekt Viktor Kovačić.