Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Hrabri spasitelji ljudi i imovine

13.06.2014.
Poštanska marka povodom 150. obljetnice prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva

Među brojne važne povijesne događaje Varaždinci će svakako ubrojiti jedan istaknuti događaj – početak razvoja suvremenoga dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Hrvatska pošta će 17. lipnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku kojom će obilježiti 150. obljetnicu prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Upravo na taj dan 1864. godine osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, svega 18 godina nakon prvoga dobrovoljnog vatrogasnog društva u Njemačkoj.
 
U svojoj dugoj i bogatoj povijesti Varaždinci su se često borili s požarima pa su gradske vlasti stalno radile na unapređenju vatrozaštite. Tako je 1747. godine grad dobio protupožarni Statut, a 1755. godine u gradu je donesen Požarni red. Katastrofalan požar koji se dogodio 25. travnja 1776. godine oduzima Varaždinu status glavnoga grada Hrvatske. Upute o osnivanju vatrogasne društvene organizacije šalje iz Njemačke Varaždinac Oton Mayer. U Varaždinu su stvoreni i prvi temelji stručne vatrogasne literature. Budući da je grad bio pod velikim utjecajem Austrije i Njemačke, varaždinsko vatrogasno društvo predstavlja poprište najžešće borbe domaćeg i stranog, borbe za hrvatski jezik i hrvatstvo. Tako Varaždinci 1871. godine pokreću inicijativu za osnivanje zajednice hrvatskih vatrogasnih društava. Prvi put skupštinski zapisnik Zbora pisan je hrvatskim jezikom 10. svibnja 1874. godine. Iz ovog društva upućene su 1876. godine prve vatrogasne zapovijedi na hrvatskom jeziku, a za unapređenje dojavne službe uvode se 1883. godine telefoni. Zapovjednik varaždinskih vatrogasaca, Mirko Kolarić st., predao je biskupu J. J. Strossmayeru prilikom njegova posjeta Varaždinu 1877. godine prijavak na hrvatskom jeziku. Taj Kolarićev potez snažno je odjeknuo u cijeloj Hrvatskoj te su tada i druga vatrogasna društva počela preuzimati zapovijedi na hrvatskom i tako potpuno istisnula njemački jezik iz ove uporabne sfere. Dio članova DVD-a 1959. godine pokreće inicijativu o stvaranju profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.
 
Autor prigodne poštanske marke 150. obljetnica prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, nominalne vrijednosti 5 kuna, je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada maraka iznosi 100.000 primjeraka, a tiskane su u arčiću od osam maraka i sa dva privjeska. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 17. i 18. lipnja 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.