Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Najbolji prijatelji brojnih nautičara

24.09.2013.
Nove poštanske marke u izdanju Hrvatske pošte
 
Hrvatska pošta će 26. rujna 2013. pustiti u optjecaj tri nove poštanske marke iz serije „Svjetionici“. Ove godine ova mala umjetnička djela krase fotografije Pločice, Sućurja i Stončice autora Andrije Carlija, fotografa iz Splita. Dizajn poštanskih maraka potpisuje Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Marke su tiskane u arčićima od 10 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 26. i 27. rujna u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Pločica (marka nominalne vrijednosti 4,60 kn) nalazi se šest nautičkih milja južno od otoka Hvara. Položaj otočića bio je idealan za pomorsku signalizaciju u prometnom morskom koridoru koji spaja Pelješki kanal i Korčulanski kanal. Zbog te je činjenice Austro-Ugarska 1887. godine na najvišem, zapadnom dijelu tada potpuno golog otoka sagradila svjetionik. Objekt je restauriran prema izvornim nacrtima ujesen 2001. godine, otkada je i turistički valoriziran. U zgradi su uređena dva udobna turistička apartmana u kojima može boraviti 14 osoba. O ljepotama turističke ponude Pločice i njezina podmorja reportaže su objavili mnogi ugledni europski i američki turistički časopisi, a o njima će sada svjedočiti i ova poštanska marka.
 
Stončica (marka nominalne vrijednosti 5,80 kn) sastoji se od velike svjetioničarske zgrade na sjeveroistočnom rtu otoka Visa koju krasi jedna od najviših jadranskih kula. Značenje plovnog puta kroz uvijek neugodan Viški kanal odredilo je dužinu svjetlosnog snopa Stončice, koji ima 17 nautičkih milja. Svjetionik je danas važan i zbog gustoga noćnog nautičkog prometa u ovom dijelu Jadrana. Svjetionik je podignut 1865. godine na rtu koji dijeli uvale Stončice, zapadno od njega, i uvalu Smokova mala, s istočne strane. Svjetioničarska zgrada neobična je i ne nalikuje ni jednoj drugoj na istočnoj obali Jadrana. Svjetionik je danas spojen na otočnu električnu mrežu. Svjetionik i svjetioničari na rtu Stončica i dalje odolijevaju valovima i vjetru, koji se smiruje tek u suton s prvim bljeskom svjetla s visoke kule.
 
Sućuraj (marka nominalne vrijednosti 7,60 kn) sagrađen je na najistočnijem rtu otoka Hvara. U sumrak silueta danas automatiziranog svjetionika gubi se u stoljetnoj borovoj šumi u njegovu zaleđu. Igru sjena razdvaja tek oštar bljesak bijelog svjetla kupole svjetionika jer na ovom svjetioniku nema posade – povučena je nakon automatizacije svjetla devedesetih godina 20. stoljeća. Svjetionik je 1874. godine sagradila Austro-Ugarska i otada ovaj objekt sigurnosti plovidbe ima važnu ulogu u noćnoj navigaciji prema ušću Neretve, a služi i kao orijentir u plovidbi kroz tri važna morska kanala. Svjetioničarska zgrada s kulom najbolje je sačuvani povijesni spomenik na ovom dijelu otoka Hvara.