Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Riznica umjetničke i povijesne baštine

26.09.2014.
950. obljetnica benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru
 
Benediktinski samostan svetog Nikole u Trogiru prava je riznica umjetničke i povijesne baštine. Kontinuitetu i tradiciji klauzurne redovničke zajednice od gotovo čitavog tisućljeća ovoga najstarijeg ženskog benediktinskog samostana na hrvatskom tlu Hrvatska pošta posvetit će poštansku marku, koju će pustiti u optjecaj 30. rujna.

Samostan benediktinki je od osnutka 1064. godine do danas jedna od najvažnijih crkvenih institucija u Trogiru. Ograđeni samostanski sklop predstavlja jedinstveni spoj različitih elemenata gradskih kuća i kula, obrambenih zidina i gradskih vrata, zatvorenog dvorišta s trijemovima, kao i samostanske crkve sa zvonikom bračkog majstora Tripuna Bokanića. Samostanska zbirka čuva reljef grčkog božanstva sretnog trenutka Kairosa, fragmente mramornog sarkofaga s prikazom ahejskog junaka Ahila, dijelove kamenog namještaja ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća te brojne druge vrijedne predmete i rukopise. U knjižnici je pronađen Vartal Petra Lucića, najstarija antologija hrvatske lirike iz druge polovine 15. stoljeća, a u dvorištu je ugrađen jedini grčki natpis u Trogiru, koji slovi kao prvi dokument trogirskog arhiva u kamenu.

Autorica marke nominalne vrijednosti 2,80 kn je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 30. rujna i 1. listopada 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.